Външното министерство на Холандия, съобщи в навечерието на предстоящата среща на върха на Г 20, в кратък прес-релийз, че Съдът над заподозрените по делото за сваленият  Boeing MH17 през 2014 над Донбас, ще се провежда в Холандия в съответствие със законодателството на страната.

След мъчителната и дълга ратификация на споразумението за асоциациация на ЕС и Украйна, Холандия сякаш се отприщи и запретна международни ръкави.

Както се казва, ако не поглеждаме към сайта на Външното министерство на Холандия, може да се окаже, че не следим международната обстановка.

 

 

 

» Към настоящият момент страните-членки на Съвместната Следствена група (Австралия, Белгия, Малайзия,  Холандия и Украйна) стигнаха до решението, че съдебният процес над заподозрените по делото за сваления Боинг, трябва да се гледа в Холандия. Съдебния процес ще се основава на продължаващото международно сътрудничество и подкрепа»,- гласи текстта на съобщението.

 

 

Трибунал или национален съд

 

Пътническия самолет  Boeing-777 на компанията » Малайзийски авиолинии», изпълняващ полет  MH17  по направление  Амстердам  Куала- Лампур, се разбива на на 17 юли 2014 година.

Самолетът търпи крушение и пада в източната част на Донецка област-

В резултат- всички 283 пътника и 15 члена екипаж- граждани на 10 държави загиват на място.

Разследването на трагедията е поверено на Съвместната следствена група  (ССГ), в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна.

До този момент разследването не е приключило и няма повдигнати официални обвинения към никого. Което е важен момент, като се има предвид готовността за започване на съдебен процес.

 

 

През 2015 година Русия блокира приемането на резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН за създаването на международен трибунал по авиокатастрофата, използвайки правото си на вето.

И през октомври миналата година външният министър на Холандия Берт Кундерс и заемащият тогава постта министър на правосъдието Ар ван дер Стер, заявяват, че страните членки на ССГ преминават към разглеждане на два основни варианта за провеждане на процеса над виновните в катастрофата ( пак отбелязваме, че няма официално повдигнати обвинения към никого, тъй като дори разследването не е приключено)-провеждане на национален съд, или свикване на международен трибунал заобикаляйки ООН.

 

Разследването на авиокатастрофата

По-рано разследването на обстоятелствата по катастрофата се провежда от Съвета за сигурност на Холандия (ССХ), а на 28 септември 2016 година, съвсем неочаквано международната Съвместна  Следствена група (ССГ) представя предварителни резултати по разследването.

 

 

Според данните на тези предварителни резултати на следствието, ССГ заявява за «неопровержими доказателства», че на 17 юли 2014 година, боингът MH17 е бил свален от територия, подконтролна на опълченците, със зенитно-ракетен комплекс » БУК», който пък бил доставен на опълченците от територията на Руската Федерация.

Чувства ли се на къде бие следствието? 

Началникът на следствената група признава също така, че данните представени от страна на Руската Федерация по разследването, следствието не е взело под внимание, или с други думи, следствието игнорира по навика с двойните стандарти ( защото иначе не може да се построи обвинение към Русия, ако самата Русия е предоставила основателно подготвени експертни оценки, снимки,  доказателства, показващи как и кой е свалил самолета не къде да е, а именно  над Донбас).

 

 

Данните представени от Русия през октомври  2015 година са обнародвани от руския концерн» Алмаз-Антей». Концернът предоставя потвърдените изводи от натурни експерименти проведени по разследването на катастрофата, от които става ясно, че Boeing 777 е бил обстрелян от ЗРК «БУК», обаче не от посоченото от Съвета за сигурност на Холандия (СБХ)  или от ССГ място обозначено като квадрат, а конкретно от района на населения пункт Зарощенско, намиращо се в деня на катастрофата под контрола на украинските военни. С което Русия прави на пух и прах опитите за манипулация на разследването, но и показва, с факти, че такива опити има.

И ако украинската страна по поръчка  на западни военни инструктури, изпълнява и извършва свалянето на пътническия самолет именно над Донецк през 2014, жертвайки живота на 283 души и 15 члена екипаж, за да натопи Русия, може да бъде записан като поредния терористичен атентат извършен от САЩ с чужди ръце- в случая, тези на украинците.

Русия, която първа полита в Космоса, има достатъчно знания, умения, експерти за да разследва и докаже истината, разкривайки и най-невероятно безмозъчния и жесток атентат в историята на авиацията. Интересно, каква е идеята в случая на Холандия и кого ще съди???

Истината е някъде там…

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;