Русия, Китай, Иран и Турция шпионират немското правителство, предупреждава Ведомството за защита на Конституцията на Германия. Както се съобщава на сайта на немския телевизионен канал Das Erste, Москва и Пекин нееднократно са извършвали шпионаж над политиците в Берлин и над важни международни срещи.

Отчетът на ведомството може да повлияе върху предстоящата среща на G20 в Хамбург.

В отчета на Ведомството за защита на Конституцията на Германия в над 300 страници е представена мрачната картина – Русия, Китай, Иран и Турция извършват шпионаж над държавата, се съобщава на сайта на немския тв канал

Das Erste.

По данни не ведомството, Русия и Китай нееднократно са били фиксирани като източници на кибератаки над Германия.

“Настойчивостта и избора на цели на тези атаки” явно доказват за опита за стратегически шпионаж над политически кръгове и над правителството на Германия, отбелязва изданието.

На първо място кибератаките били засегнали външното министерство на Германия и неговите представителства зад граница, а също министерството на финансите и икономиката.Ведомството на канцлера и административния апарат на бундесвера също се оказали част от целите.

Представителите на Ведомството за защита на Конституцията, които отговарят за защитата от шпионаж, предупреждават за възможни опити да се повлияе върху изборите в бундестага чрез целенасочени руски кибератаки срещу немските партии и политици.

Във връзка с това трябвало да се има предвид, че спорните или компрометиращите материали от кореспонденцията на жертвите на шпионажа или други данни могат да се окажат достояние на обществеността, предупреждават от ведомството.

От ведомството твърдят още за възможни действия на чуждестранните спецслужби за подслушване на правителството в Берлин.

Особено добре за това подхождала сградата на посолството в центъра на германската столица, благодарение на удобното разположение и дипломатическата неприкосновеност.

Трябва да се има предвид, че всички телефонни разговори могат да се подслушват и са под наблюдение, предупреждават сътрудниците от ведомството.

Както се съобщава в отчета, кибератаките ще се засилват във връзка с важните икономически и финансови срещи. Високопоставените лица, отговорни за решенията, а също техните подчинени с помощта на ловки направени електронни писма ще се вмъкват в кореспонденция с уж водещи посредници на правителствено ниво.

Отваряйки вредоносните приложения към писмото, получателите съдействат за заразяването на системата.

Според версията на Das Erste, преди срещата на G20 в Хамбург този отчет, съставен от над 300 страници, предоставя взривовопасен в политическо отношение материал.

На срещата ще присъстват представителите на трите страни, обвинени в шпионаш – Путин, Си Цзинпин и Реджеп Ердоган, подчертава в сайта си немския телевизионен канал.

Петя Паликрушева за News Frornt

Източник: https://www.tagesschau.de/inland/verfassungsschutzbericht-121.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;