Китайските археолози откриха на територията на източната провинция Шандун останки от «гигантски» хора, живели примерно преди 5 хиляди години.

Както съобщи  «Чжунго синвенван», позовавайки се на данните на изследователите, ръстът на тези необикновено високи хора за онази епоха е надвишавал 1.9 метра.

«Стигнахме до този извод след проучване на костите. Когато са били живи, тези хора са били по-високи, сподели пред журналисти главата на центъра за изучаване на историята и културата към Шандунския университет Фан Хуей. — Считам, че това телосложение се обяснява с наличието на обилни източници на храна, до които тези хора са имали достъп».

Интересната находка е била направена по време на разкопки, които продължават в района на град Цзиан от 2016 г.

Понастоящем учените са открили развалини на над 100 сгради, над 200 погребения и около 20 жертвени ями.

Изследователите твърдят, че извадените от земята останки принадлежат на представители на култура от епохата на неолита Луншан, които някога населявали басейна на река Хуанхъ.

Археолозите са установили, че предците на съвременните китайци, живеещи в източен Китай пред 5 хиляди години са имали доста развито селско стопанство, занимавали са се с отглеждането на зърнени храни и свине. Съдейки по находките, древното население на тази територия е живяло в достатъчно комфортни условия — за това свидетелства структурата на жилищата от онова време. Древните хора са имали отделни спални и прочие специализирани помещения.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;