В условията на ръст на жертвите сред гражданското население, при 9 милиона бежанци, гражданската война в Сирия само се засилва, което е свойствено за гражданските войни, пише The Washington Times в своята редакционна статия.

“Непосредственото участие на САЩ и Израел стана почти неизбежно”, твърди изданието.

Когато ВВС на САЩ свалиха сирийския самолет, САЩ за първи път осъществиха непосредствена намеса във войната, към която дотогава се придържаха към отбранителна позиция, защитавайки американските интереси.

Администрацията на Тръмп старателно избягваше конфликта с Русия и Иран, които подкрепят режима на Башар Асад.

Израел, непосредствен съсед на Сирия, също се опитваше да се придържаше към неутралитет.

Но неотдавна Израел отговори с артилерийски огън в района на Голанските възвишения, когато ИДИЛ разпростря бомбардировките си извън пределите на Сирия, макар и без жертви от страна на Израел.

“Сирия в момента се превръща във важно изпитание за външната политика на Тръмп.

Заплахата от непосредствена намеса, ако Асад или съветските (така е в оригинала, бел.ред.) и ирански войски употребят химическо оръжие срещу невъоръженото население, ще се превърне в изпитание за политиката на ненамеса на президента Тръмп”, се казва в статията.

“Боевете за контрол над градовете вече доведе до тежки жертви сред жените и децата. Боевете често предполагаха неограничени бомбардировки на съветската авиация, която подкрепя режима.

Жертвите сред мирното население доведоха до драматични последствия както за политиката на правителството, така и за американското обществено мнение, пише изданието.

Светът счита, че дори след като Обама очерта своите знаменити “червени линии” срещу употребата на химическо оръжие в Сирия, а после забрави за това, че Тръмп е направен от по-твърдо тесто.

Само немного ще се изненадат, ако САЩ започнат да действат”, твърди изданието.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;