По пътя към срещата на върха на G20 председателят на КНР Си Цзинпин неслучайно прави спирка в Москва, където ще проведе преговори с главата на Кремъл Владимир Путин, предаде ВВС.

Русия и Китай дават на света да разбере, че те са ключови партньори и имат намерение да излязат на международната арена като единен фронт, счита експертът от британския аналитичен център Verisk Maplecroft Дараг Макдауъл.

Търговските отношения между Русия и Китай ще станат главна тема по време на преговорите между главата на Кремъл Владимир Путин и председателя на КНР Си Цзинпин в Москва, предаде ВВС.

Както отбелязва британският телевизионен канал, руският и китайският лидери ще се срещнат в навачерието на срещата на върха на G20, която стартира този петък в Хамбург.

Путин и Си Цзинпин избраха много удобно време за среща в Москва по път за Хамбург, заяви в ефира на ВВС експертът по Русия Дараг Макдауъл.

Според него, Москва и Пекин дават да се разбере, че те са ключови партньори и имат намерението да излязат на международната арена в единен фронт.

На Русия това й е нужно, за да балансира отношенията си със Запада, счита Макдауъл.

Китай, според него, се опитва да покаже, че Пекин вече не е редови играч на международната арена – сега КНР сама задава правилата на играта.

 Британският експерт подчерта също, че, срещайки се в Москва в навечерието на срещата на G20 в Хамбург, Русия и Китай в някаква степен казват на Запада:

”Вие бяхте център на властта до вчера. От днес сме ние. Ние сме бъдещето”.

Петя Паликрушева – Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;