След избирането си на поста президент на САЩ Тръмп успя да се превърне в “катастрофа” на международно ниво, пише Mediapart.

Но това позволява на младия френски лиер Еманюел Макрон да не върви на каишка от Вашингтон, а да търси свой баланс в отношенията между Париж и Москва, твърди авторът.

Според него, този аспект има за Франция огромно значение, отчитайки, че политиката на неговите предшественици Саркози и Оладн вече донесе на страната катастрофални последствия в хуманитарен план.

Неотдавнашното интервю с Путин показа на целия свят, че руският президент съвсем не е кървав злодей, както предпочитат да го описват на Запад.

Ключовите моменти във външната политиката на Путин се заключават в това, че той е за баланс във военните сили и дипломацията, стреми се към прагматизъм и не отговаря на западните провокации, разбирайки, че само равновесието на силите може да гарантира международната сигурност, отбелязва Кристоф Лемарделе в статия за Mediapart.

Каквото и да говорят войнствените русофоби, имиджът на руския президент на световната сцена се подобрява – докато в същото време Тръмп вече се превърна в “катастрофа” на международно ниво, твърди авторът.

Според него, това е “добра новина” за Франция, защото това позволява на новия френски президент Еманюел Макрон да не повтаря грешките на своите предшественици и да не върви на повод от Вашингтон.

Всички тези, които бяха за намесата в Ирак през 2003 г. и в Либия няколко години по-късно, просто не могат да приемат факта, че на САЩ и Запада като цяло е свойствена “империалистическата риторика и поведението под прикритието на демокрацията и правата на човека”, дестабилизацията на други държави “в името на свободата” винаги е била проява на американския стремеж към световно господство, се подчертава в статията.

Путин постоянно отбелязва това в своите интервюта и на пресконференциите, припомняйки, че Русия харчи за отбрана 60 млрд долара – т.е. около 10 пъти по-малко от САЩ.

При това Русия е “полезният враг” за оправдание за толкова високите разходи на Пентагона, защото борбата с тероризма не може да се сравнява със студената война от миналия век, която породи безумната надпревара във въоръжаването, пише Mediapart.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;