Нарендра Моди пристига днес в Израел на първата визита на индийски премиер в Еврейската държава, предаде Франс прес.
Израел, който постоянно търси съюзници в институциите на ООН, както и нови търговски партньори, определя тази визита като историческа.
Анализатори подчертават, че при тридневния си престой Моди изглежда не смята да посети град Рамала на окупирания Западен бряг, за да се срещне с ръководителите на Палестинската автономия, както правят обикновено чуждестранните лидери на официална визита.
Индийският премиер все пак разговаря с палестинския президент Махмуд Абас при посещението му в Делхи през май.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху окачестви визитата, организирана по повод 25-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни, като «нова проява на военната, икономическата и дипломатическата мощ на еврейската държава».

«Това е значителна крачка напред в укрепването на отношенията между двете страни», добави Нетаняху. «Индия е огромна страна с население над 1,25 милиарда души, както и една от най-големите икономики в света», изтъкна той.

Индия се превърна в един от най-големите вносители на оръжие в света, а Израел е един от основните му доставчици. Според израелски медии продажбите на израелско оръжие на Индия възлизат на над един милиард долара годишно. Индия осъществява инвестиционна програма с кредити от милиарди долари за модернизиране на въоръжението си, датиращо от съветско време, за да противодейства на основните си регионални съперници Пакистан и Китай.
След идването на власт през 2014 г. на хиндуистката националистическа партия на Моди «Бхаратия джаната» (Индийска народна партия) бяха сключени няколко крупни сделки.
През април държавната компания «Израел аероспейс индъстрис» (IAI) съобщи, че Индия ще купи въоръжение за близо 2 млрд. долара — най-големият контракт, сключван някога от израелската компания. Сделката е за доставка на отбранителна система, включваща ракети «земя-въздух» със среден обсег, ракетни установки и системи за комуникация.
Съгласно израелските военни договори сглобяването на компонентите обикновено се извършва в Индия.
Двустранните отношения обаче надхвърлят договорите за отбрана, отбелязва Ефраим Инбар, бивш ръководител на израелския център за стратегически изследвания «Бегин-Садат».
Налице е общ стратегически дневен ред, включващ опасенията от ислямския радикализъм, страха от самоуверен Китай, освен това е очевидно, че не може да се пренебрегва огромният икономически потенциал за двете страни», каза той пред АФП.
Продължаващата вече половин век окупация на палестинските територии и неуспешните опити за постигане на мирно споразумение представляват препятствие за Израел в усилията му да засили връзките си с някои страни.
Индия традиционно подкрепя създаването на палестинска държава и дълго отказваше да установи дипломатически отношения с Израел. В последните години обаче настъпи затопляне поради желанието на Индия да развива по-тесни отношения с Израел в областта на отбраната за сметка на своя традиционен съюзник и доставчик — Русия.
Визитата на Моди се състои след среща миналата седмица с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. На нея двамата лидери демонстрираха приятелството си и се ангажираха да работят заедно в борбата срещу тероризма, войната в Афганистан и в областта на военното сътрудничество.
В момента Индия е икономиката с най-голям растеж в света и Моди се надява това да привлича все повече чужди инвеститори.
/Десислава Иванова/, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;