Сърбия избира Европейския съюз, ако бъде поставена пред избора между връзките с Русия и влизането в ЕС. Това каза в интервю за  Bloomberg  премиерът на страната Ана Брнабич.

«Ние имаме емоционални връзки с Русия в резултат на традициите, вярата, културата. В Сърбия има голям брой хора, които възприемат Русия като по-голям брат, като свой защитник, това усещане не бива да се пренебрегва, но нашият стратегически път — това е ЕС», заяви Брнабич.

Според нея, до завършването на мандата й през 2020 година тя ще подготви страната за влизането й в ЕС, но всичко ще зависи от желанието на ЕС да приема нови членове.

Отговаряйки на въпрос на агенцията, ще се откаже ли Сърбия и по-нататък да въвежда санкции срещу Русия, Брнабич отговори, че не може да обещае това.

«Не мога да коментирам това сега, защото на Балканите е много трудно да се поемат такива ангажименти, това е труден регион», каза премиерът.

Брнабич е родена през 1975 г. в Белград, получава диплом за магистър от университета Хала във Великобритания, над 10 години работи в международни организации, както и за чужди инвеститори.

Тя е известна с прозападните си възгледи и е първият в историята на Сърбия премиер, който открито заявява за своята нетрадиционна сексуална ориентация.

По-рано премиерът Брнабич отричаше възможността да се въведат антируските санкции и обявяваше, че е за добри отношения с Русия.

Кандидатурата на прозападния политик Брнабич за поста премиер бе предложена от президента на Сърбия Александър Вучич, който й поръча да укрепи отношенията с ЕС, Русия, Китай и САЩ

 

В понеделник, намирайки се на визита в Брюксел, Вучич за първи път за цялото време на преговорите за евроинтеграция помоли за ускорено влизане на Сърбия в ЕС.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;