Поредните учения на НАТО В Полша и Литва показаха смисъла на многобройните прехвърляния на войски на алианса в източна Европа, пише NEOPresse.

НАТО се опасява, че Москва ще се опита да отреже страните от Балтика от останалата Европа, и се готви за война с Русия.

Смисълът на многобройните прехвърляния на войски на НАТО в Източна Европа най-накрая бе разкрит: алиансът се подготвя за война с Русия, пише NEOPresse.

Както подчертава изданието, НАТО увиличава своето присъствие в Източна Европа от 2015 г.

Всичко започва от Полша, а през 2016 г. съответните мерки се разпространяват и върху страните от Балтика – Полша и Литва.

Наред с разполагането на отрядите за бързо реагиране бяха оргинизирани нови военни бази, в което се разположиха десетки танкове и бронетранспортньори.

По такъв начин НАТО официално реагира на “агресията на Русия в Украйна”, отбелязва авторът на статията.

На свой ред Русия видя в тази мобилизация нарушаване на договореностите в сферата на политиката на сигурност.

Но НАТО стигна по-далече, пише изданието.

Според алианса, Русия може да се опита да отреже страните от Балтика от останалата Европа.

Както пояснява изданието, съществува т.нар. Сувалски коридор – тесен участък територия между Полша и Литва, който от едната страна граничи със съюзника на Русия – Беларус, а от друга – с руския Калининград.

НАТО се опасява, че иманно там руската армия може да проведе операция, която цели изолацията на страните от Блатика от техните сюзници, за да ги лиши по такъв начин от възможността да получават снабдяване и така да парализират отбраната, докато Русия окупира Прибалтика, споделя изданието.

За да се предотврати подобно развитие на събитията, НАТО провежда учения, отработвайки вероятната война с Русия.

Частите на алианса в Полша демонстрираха своято способност да излязат от пределите на НАТО от територията на Полша и да осъществят тактичешски марш-скок до населеното място Рукла в Литва.

В тези учения взеха учсатие ВВС и сухопътните сили на САЩ, Великобритания, Полша, Латвия и Хърватия.

В същото време в алианса се разпространява слухът, че Русия планира свои, още по-крупни учения с повече от 100 хиляди военни, твърди NEOPresse.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;