Скопие. Бившият министър-председател на Македония и председател на ВМРО-ДПМНЕ, и сегашен лидер на ВМРО-Народна партия, Любчо Георгиевски, заяви в профила си във «Фейсбук», че няма спор за българския характер на Илинденското въстание и обвини ВМРО-ДПМНЕ в продължаване на политиката на Лазар Колишевски. Твърдението на Георгиевски предизвика вълнение в медиите в Скопие.

Електронното издание «Пулс» на вече уволнения директор на държавния архив Филип Петровски и някогашен секретар на Георгиевски извежда в заглавие: «Любчо Георгиевски, коалиционен партньор на СДСМ: Заев е прав, Илинденското въстание е българско».

«Либертас» пишe: «Любчо обяснява защо трябва да празнуваме Илинден заедно с българите».

«Курир» цитира мнението на Георгиевски, че «именно политиката на ВМРО-ДПМНЕ е довела до полуветото на България, а тази политика е продължение на започнатото от Лазар Колишевски».

Държавната агенция «Макфакс» пише, че според Любчо Георгиевски политиката, провеждана от ВМРО-ДПМНЕ, прави необходим договорът за добросъседство между България и Македония.

Електронното издание «Фактор» съобщава, че според Георгиевски няма нищо спорно в общото отбелязване на годишнината на Илинденското въстание.
Expres цитира мнението на Георгиевски, според което «Заев е прав, а Гоце Делчев е бил екзархийски учител».

«Стандард» отбелязва друг пасаж от написаното от бившия премиер, а именно че «Заев отключва процесите, които ВМРО-ДПМНЕ умишлено забави».

Прави впечатление, че по-голямата част от публикациите се задоволяват да цитират написаното от Георгиевски без да се впускат в коментар, който очевидно няма да закъснее и ще бъде от името на някои от т.нар. македонски историци, които тепърва ще докажат македонския характер на Илинден, неговата роля за съвременната македонска държава и предателството на Георгиевски, който — освен че подписа Декларацията за добросъседство, получи български паспорт, кръсти сина си Лев и от Люпчо стана Любчо, според нормалните книжовни норми.

Какво всъщност написа Любчо Георгиевски освен няколкото неудобни за ВМРО-ДПМНЕ истини, които в България са от компетенцията на всеки пълноправен гимназист:

— Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.
— Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език.
— Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.
— Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.
— Името на комитета съдържа и наименованието «Одринско», което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско.
— Избухването на въстанието на Илинден и Преображение е било координирано и поставено под общо ръководство, което е определяло датите на въстаническите акции.

Освен историческият поглед върху българския характер на Илинденско-Преображенското въстание, бившият премиер в чието правителство сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, заемаше поста финансов министър, прави един особено важен паралел между политиката, провеждана от настоящото ВМРО-ДПМНЕ и дейността на Лазар Колишевски в първите години след 1944 г.

Според Георгиевски «колишевистката политика на ВМРО-ДПМНЕ прави необходим Договора за добросъседство и определя полуветото на България, а настоящият премиер Зоран Заев отключва процесите, които предишното македонско правителство умишлено бавеше».

Превод и редакция: Тереза Герова, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;