Один из главарей террористической группировки Исламское государство Лавдрим Мухаджери
 В Сирия е ликвидиран един от главатарите на терористичната групировка «Ислямска държава» — косоварът Лавдрим Мухаджери, съобщава гръцкото издание  pronews.gr, но без да посочва източника на информация.
Ситуация в Сирии. Архивное фото

Мухаджери, известен още като Абу Абдулла ал-Косова, е наричан «касапин», в пропагандните видео на ИДИЛ той лично е обезглавявал християни, шиити и алавити, пише изданието.

Държавният департамент на САЩ го включи в списъка на терористите през 2014 г.

В Сирия той се връща през май след 4-месечно пътувани до Албания и Косово.

По данни на изданието, терористът е убил унищожен от ВКС на Русия и сирийския отряд  Tiger по време на съвместна операция в региона на Идлиб.

Ликвидирани са също шест от 20-те негови телохранители.

Вид на Дамаск. Архивное фото
«Щом се съобщи за неговата смърт, министърът на инфраструктурата на Косово Луфти Зарку посети семейството на главатаря на терористите в Качаника и изрази съболезнования. Председателят на ислямската религиозна общност в Качаника Флорим Незирай изрази съжаления по повод смъртта на «великия мюсюлмански боец».
Незирай обяви в джамията за смъртта на Мухаджери в Сирия, а след това се отправи към семейството му, за да изрази съболезнования», пише  pronews.gr.
 През февруари се съобщи, че в Близкия Изток е убит съратникът на Мухаджери, бившият имам от ислямската общност на самопровъзгласилата се република Косово и влиятелен член на ИДИЛ Ридван Хакифи.
Според съобщения от западните СМИ, «балканският касапин» Мхаджери по-рано е бил сътрудник на мисията на НАТО в Косово.
Както съобщи италианското издание  Espresso през декември 2016 г., позовавайки се на източници от италианското разузнаване в Косово, палачът е от Качаника, град в Косово на границата с Македония, който се е превърнал в популярен център за вербуване на джихадисти, откъдето в халифата са били вербувани 3 400 човека, които «прекрасно познават врага, защото преди присъединяването си към джихадизма са успели да поработят в американската база  KFOR Bondsteel (в Косово), а още по-рано — в НАТО в Афганистан».
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;