Центровете за прием на мигранти в Италия в колапс

Необходими за още 20 хиляди места

“Ще се наложи да се изграждат палаткови лагери”

“Работата е в това, че краят не се вижда, пристигането на мигранти продължава, трудно е да правят прогнози.

Планът за прием за 2017 г. е за 200 хиляди места, но ние можем да преразгледаме решението в посока увеличаване: днес вече става дума за 220 хиляди”.

Това са заявили за кореспондента на италианското издание

La Repubblica от министерството на вътрешните работи на Италия.

Потокът от мигранти не спира, скоро може би ще започнат преговори между министерството и Националната асоциация на италианските комуни, за да се преразгледат квотите за мигранти в комуните, се казва в статията.

Новият план е необходим, за да се избегнат извънредните мерки под формата на палаткови лагери.

На хоризонта се задава рискът, че тези, които са против приема мигранти, отново ще се сплотят, отбелязва авторът.

“В краткосрочен период можем да очакваме малко от ЕС, споделили за изданието от МВР на Италия. – Преселването на молещи убежище продължава, днес са преселени около 7200 мигранти.

До изборите в Германия е невъзможно да бъде преразгледано Дъблинското споразумение, което предполага, че задължението по прием на бежанци лежи само пърху първата страна на пристигане”.

“Проблемът е в това, че на Италия никога не й се е налагало да приема толкова внушителен брой бежанци, пише авторът. – Отчитайки последните пристигащи, почти 80 хиляди мигранти са пристигнали в Италия по море през 2017 г., а това е с 15 % повече, отколкото през 2016 г. (когато със 181 хиляди пристигнали задминахме всички рекорди).

Почти всички мигранти са африканци, на първо място са хората от Бангладеш, бягащи от Либия”.

Машината за прием на бежанци в МВР на Италия вече няколко месеца работи на предела на силите си: понастоящем във временните структури и правителствените центрове вече са разположени над 180 хиляди мигранти, пише изданието.

“Ние сме против палатковите лагери, които са извънредно решение, което би предизвикало още по-голямо напрежение по места.

Преди да молим комуните за нови усилия, трябва да се поиска Европа да внесе своята лепта”, заяви Матео Бифони, представител на Националната асоциация на италианските комуни по въпросите на мигрантите.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;