Преминаването на американски военен кораб в близост до окупиран от Китай остров в Южнокитайско море е сериозна политическа и военна провокация, заяви китайското външно министерство, цитирано от Франс прес.
В отговор на присъствието на американския военен кораб Китай изпрати военни кораби, които да го принудят да се отдалечи от острова, заяви говорителят на външното министерство Лу Кан. Инцидентът, който Вашингтон нарече «операция за демонстриране на свободата на корабоплаването» в тези оспорвани води, се случи няколко часа преди предстоящ разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин, припомня АФП.
Операцията «навреди на китайския суверенитет, подрони мира, сигурността и реда на съответните води и изложи на опасност обекти и персонал на китайските острови», заяви Лу Кан, цитиран от ДПА. «Китайската страна ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и сигурността», добави той.
Ескадреният ракетен миноносец «Стетъм» премина на по-малко от 12 морски мили от остров Тритон в архипелага Параселски острови. Претенции към острова претенции имат и Тайван и Виетнам. Това е втората подобна операция, откакто Доналд Тръмп дойде на власт. Първата беше проведена на 25 май в района на архипелага Спратли, южно от Параселските острови, припомня АФП.
Подобни операции се извършваха редовно по време на управлението на предишния президент Барак Обама, но Тръмп предпочита да запазва мълчание по въпроса за Южнокитайско море. Той търси помощта на Китай за справяне с ядрената заплаха от Северна Корея, припомня ДПА/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;