Световните ядрени сили съкращават и модернизират арсеналите си, а инвестициите в ядрени оръжия се увеличават, показва проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитирано от ДПА.
«Докато общия брой на ядрените оръжия в света продължава да намалява, всички държави, притежаващи ядрени оръжия, модернизират ядрените си арсенали», се казва в изследването, което предвижда, че тези държави няма да са готови да се откажат от арсеналите си в обозримото бъдеще.
Спадът на общия брой на ядрените оръжия се дължи преди всичко на съкращенията, направени от САЩ и Русия. Общо двете държави притежават 13 800 ядрени оръжия, или близо 93 на сто от общия им брой в света. И двете страни са въвели широкообхватни програми за модернизация. САЩ планират до 2026 г. да похарчат 400 милиарда долара за поддържането и модернизирането на ядрения си арсенал.
«Планираното увеличение на разходите на САЩ не е неочаквано», заявява Ханс Кристенсен, старши научен сътрудник на института. «Сегашното правителство продължава амбициозните планове за модернизация, създадени от бившия президент Барак Обама», отбелязва той.
Страните с по-малко ядрени оръжия също инвестират в модернизацията, се казва в доклада. Смята се, че Северна Корея притежава достатъчно материали за създаването на между 10 и 20 ядрени бойни глави. Оценката на севернокорейските възможности е по-висока, отколкото през предишни години, отбелязва ДПА/БТА

Тагове: ; ;