Федералното правителство на Германия отказа на президента на Турция Реджеп Ердоган правото да говори в Германия след края на срещата на G20, която ще се състои в Хамбург, пише Die Welt.

“Президентът на Турция бе планирал да посвети речта си на годишнината от предотвратяването през юли миналата година на държавния преврат”, пише Торстен Краел за изданието, добавяйки, че правителството на Германия е “поставило кръст на плановете на Ердоган”.

Това, че “на немска земя няма да има никакви тържествени мероприятия по повод пуча”, авторът на публикацията счита за правилно.

“Защото 15 юли – това е още и дата, с скоято започна залеза на свободата в Турция”.

“Тази годишнина започна с арестите на хиляди държавни служители, учители, съдии, офицери и журналисти. Начало на открито изграждане на автократичен режим, подготовката за който се водеше щателно по-рано.

Германия няма право да участва в празничните мероприятия по този повод”, уверен е журналистът.

Анкара реагира на забраната с негодувание, твърдейки, че има налице ограничаване на свободата за провеждането на събрания, се казва в статията.

“Подобни претенции биха били по-аргументирани, ако се изричаха в Турция. Президентът Ердоган няма никакво право да се държи в Германия като у дома си”.

Ердоган иска да постигне отмяна на визовия режим с ЕС и да подтикне турската икономика.

“Германия може да му стане партньор в реализацията на тези цели. Ако, разбира се, той се откаже от своята практика да забранява на немските депутати да посещават военнослужещите от бундесвера в базите на НАТО, да държи журналистите зад решетките и да тъпче правата на човека…”.

“Остава да се надяваме, че Ердоган е разбрал посланието на Берлин”, резюмира авторът.

Петя Паликрушева – Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;