На 18 Май 2017, високопоставен служител на белия дом обяви, че президента Тръмп е „доволен” от факта, че членовете на НАТО (визирайки най вече Германия и останалите от Европа) са склонни да отделят повече пари за колективна сигурност. Въпреки това обаче, „Президентът все още не изключва възможността за оттегляне на САЩ от алианса, ако обещанията не бъдат изпълнени — ние ще наблюдаваме ако нищо не се случва, или се случва твърде бавно”.

Ден по рано, Вашингтон пост обяви, че в Белия дом се правят планове за „Арабско НАТО” и на срещата си в Рияд със саудитския военен министър, Тръмп обяви пакет от сдеки за закупуване на американско оръжие на стойност 110 милд. долара, а в следващите 10 години сумата ще стигне 350 млрд. долара. Това включва и американска ракетна технология за балистични ракети и противоракетна отбрана.

Със смъртта на „старото” НАТО и раждането на „новото” НАТО, Тръмп преподрежда фигурите на евразийската шахматна дъска (понятие измислено от Бжежински в Голямата шахматна дъска), делегира част от задълженията си и подготвя активно участие на съюзниците си в бъдещата голяма война.

Арабското НАТО ще включва Саудитска Арабия, Обединениете Арабски Емирства, Йордания и Египет, а САЩ ще играе ролята на организатор.

Неговата задача ще бъде да обедини сунитите срещу шийтски Иран и постепенно да изгони „руската мечка” от Сирия. Администрацията на Владимир Путин и руската военна мощ са основен препъни камък към озаптяването на Китай . Путин планира да създаде енергийна руска свръх държава, която да владее енергийните ресурси от Арктика до Персийския залив. Русия осъзна, че нейното разширение на Запад към Европа е нежелано, а на Изток среща твърде силен Китай.

Поради тази причина Русия превзе арктическия север с четири военни бази, настани се на Юг в Сирия и прекъсна арабските планове за петролопроводи и газопроводи от Катар и ОАЕ към Европа. С едно решение за поставяне на руски балистични ракети в Сирия, Путин може да постави в шах всяка една държава от ОПЕК.

Турция е обградена в непробиваем обръч. Южният фланг на сегашното НАТО реално е разбит. Ердоган не желае да участва в никакви анти-руски военни перспективи. Истанбул се превръща в основен пункт на южния сухопътен ръкав на китайския „Път на коприната”, а европейската част на Турция основна транзитна територия за руски газ. По неписано правило в гео-политиката, това означава, че Турция се превръща в стратегически важна територия която ще се „охранява”.

Русия има перспективата да се превърне в енергийна свръх сила, която ще контролира почти целите енергийни ресурси от Арктика до Персия и Индийския Океан.

Ще захранва икономиките в цяла Евразия, ще определя и охранява коридорите на енергия както и двата ръкава на пътя на коприната, връзката между Европа и Азия.

Заради тези руски планове, в далечна перспектива, САЩ са заплашени от изгубване на доминацията си в арабския свят.

Комбинацията от руска енергийна свръх държава и китайска търговска империя със силен военноморски флот означава сигурен крах за петродолара, и катастрофа за САЩ в следващите десет години.

Задачата на новото „Арабско НАТО” е да укрепи южния фланг и да предотврати този сценарии.

Валентин Сарлов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;