Москва твърди, че нейният лидер, бившият ръководител на шпионска мрежа Владимир Путин, може да измъкне крупни отстъпки от президента Доналд Търмп, когато те за първи път се срещнат следващата седмица, пише Кимбърли Дозиер за американското издание

The Daily Beast, позовавайки се на неназовани европейски чиновници.

Според думите на чиновниците, тяхното разузнаване посочва, че Путин е уверен в своята способност да надхитри Тръмп на срещата на G20, ползвайки се с обещания за сътрудничество в такива сфери, като контратероризма, за да постигне отстъпки за намаляване на санкциите срещу Русия, твърди авторът.

“Когато се срещате с Русия, не давайте нищо безплатно”, предупредил един от западните чиновници, “в чийто думи прозвучаха страховете на много европейски дипломати в навечерието на срещата между Тръмп и Путин следващата седмица по време на G20 в Германия”.

“Техните опасения подчертават тревогата от това, че неопитността на Тръмп и умението на Путин да ласкае ще доведе до постепенното влошаване на съюза между САЩ и Европа с течение на времето и отново ще засили Москва, връщайки й статуса на почти супердържава, без да се постигне промяна на нейното агресивно, експанзионистично поведение”, пише журналистката.

“Зад граница има определено някаква тревога. Те са разтревожени от сделката, която може да бъде сключена по време на срещата, заявява за изданието Томас Райт от Брукингския институт (Вашингтон), позовавайки се на своите разговори с европейски чиновници. – На Путин му се отдават подобни срещи. Той има дневен ред и знае как да маневрира с хората.

Ако Тръмп не е готов, това е опасно”.

Както съобщава авторът на статията, съветникът по национална сигурност на Тръмп, генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър е заявил пред журналисти, че за срещата не е определен никакъв дневен ред, но е дал да се разбере, че президентът на САЩ ще държи и моркова, и пръчката.

“Нашите отношения с Русия не се различават от отношенията с която и да е друга страна. Ние наистина ще им кажем какви са ни опасенията, в какво виждаме проблеми в отношенията, но също и възможностите”, казва Макмастър, отговаряйки на въпрос на автора.

The Guardian съобщи в четвъртък, че Тръмп е наредил на чиновниците от Белия дом да съставят списък на дипломатическите “отстъпки”, които той би могъл да предложи на Путин по време на срещата, но високопоставен чиновник от администрацията на президента на САЩ в условията на анонимност е опровергал тези изявления.

“Тръмп трябва да е готов за очакванията на Русия, че тя е световна държава, заслужаваща отношение като към равна, независимо от това, че тя по вопиющ начин нарушава международните норми”, заявяма на автора по електронната поща Мара Карлин, бивша високопоставена чиновничка в Пентагона при Обама и Буш, понастоящем преподавателка в Школата за международни изследвания  (SAIS) към Университета Джон Хопкинс.

“Той трябва да е готов за жалби по отношение “Инициативата за обезпечаване сигурността на Европа” (паричните средства за засилване на европейската безопасност), ПРО в Европа и нарасналото фокусиране на американските военни сили върху европейската сигурност”, отбелязва експертът.

“Двамата са майстори в тъмните изкуства на лъжата, въвеждането в заблуждение и националистическия символизъм, пише за двамата лидери в коментарите за изданието  Дерек Чолет, бивш чиновник в Министерството на отбраната при Обама. – Картата, която ще разиграе Путин – това ще е някакво предложение за ИДИЛ и Сирия. Но какво ще поиска в замяна?

Свалянето на санкиците?

Извеждането на войските от Прибалтика?

А Тръмп ще клъвне ли?”

Чолет също задава въпроса, ще засрами ли Тръмп Путин по повод намесата в американските избори, както той направи това с съюзника от Персийския залив – Катар, по повод предполагаемото финансиране на терористи.

“Или ще се съгласи с Путин, че това е мистификация?”, завършва експертът.

Петя Паликрушева –Иванова за News Front

Източник: http://www.thedailybeast.com/spies-fear-trumps-first-meeting-with-putin

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;