Новият лидер на Хонконг, Кари Лам, положи клетва пред китайския президент Си Цзинпин на връх 20-ата годишнина от предаването на бившата британска колония на Пекин, предаде Ройтерс.
Церемонията бе проведена при засилени мерки за сигурност на открито, на същото място на пристанището, където под проливен дъжд преди 20 години последният колониален губернатор Крис Патън със сълзи на очи предаде Хонконг на Китай, за да го управлява.
Стигна се до дребни сблъсъци между продемократични активисти — някои от които носеха транспаранти с надписи «Демокрация. Самоопределение» — и поддръжници на Пекин. За охрана на събитието бяха разположени стотици полицаи, а на самата дата по принцип в Хонконг традиционно се устройват протести.
Десетки демонстриращи с искания за демокрация бяха отведени от полицията, а на мястото останаха няколко прокитайски групи, които ликуваха шумно и вееха победоносно знамената си.
Те скандираха  «Да живее Китай» и «Подкрепяме действията на полицията».
На 1 юли 1997 г. Великобритания върна Хонконг на Пекин по формулата «една страна, две системи», която предвижда гарантиране на широки свободи и независимост на съдебната система, каквито не са виждани в континентален Китай, отбелязва Ройтерс.
През март подкрепяната от Пекин Лам, държавна служителка, бе избрана за следващия главен администратор на Хонконг от 1200-членна избирателна комисия, доста от чиито членове са прокитайски настроени или са лоялни на управляващите среди.
Ройтерс отбелязва, че в речта си на церемонията по встъпване в длъжност тя е говорила на мандарин, а не на традиционния за Хонконг кантонски диалект на китайския.
В словото си Лам заяви, че ще положи всички възможни усилия за запазване на формулата «една страна, две системи», ще отстоява върховенството на закона, ще съдейства за развитието на отношенията между Хонконг и Китай и ще се бори с новите предизвикателства в обществото, предаде ТАСС.
Тя каза и че има «твърда решимост да бъдат предприети правни действия за пресичане на всякакви опити да се подкопават националната сигурност и интересите на Хонконг».
Си е на посещение в Хонконг в напрегнат момент за отношенията между автономната територия и централната власт. Продемократичните активисти в Хонконг организират протести, защото смятат, че Китай все повече погазва свободите на града в нарушение на формулата «една страна, две системи», отбелязва Ройтерс.
През 2014 г. отказът на Пекин да предостави всеобщи избирателни права на автономната територия предизвика тримесечни улични протести и увеличаващи се призиви за независимост. Според много наблюдатели това е най-неспокойният период от предаването на Хонконг.
Вчера Си призна, че формулата «една страна, две системи» е изправена пред «нови предизвикателства», но че към нея не трябва да се подхожда под давление на емоциите.
В речта си на днешната церемония той се закани, че няма да има толерантност към никакви актове, за които бъде преценено, че заплашват стабилността и сигурността на Хонконг и Китай, посочва Асошиейтед прес.
Той заяви, че Пекин ще подкрепя формулата «една страна, две системи», но и че Хонконг трябва да направи повече, за да повиши сигурността и да засили патриотичното образование.
Следобед се очаква до 100 000 протестиращи да участват в ежегодно улично шествие, за да отбележат 20-ата годишнина от предаването на Хонконг.
Преди церемонията по официалното встъпване на Лам годишнината бе отбелязана с ритуал по издигане на знамената, на който присъстваше и тя, посочват агенциите. След като бяха изсвирени химните на Хонконг и Китай, премина ескадра противопожарни кораби, които изстрелваха вода от оръдията си/БТА

Тагове: ; ;