Външният министър на Германия Зигмар Габриел твърдо разкритикува политика на САЩ по отношение на Москва по време на визитата си в Русия, съобщава Handelsblatt.

Намирайки се в Краснодар, дипломатът нарече “абсолютно неприемлив” новия американски закон за санкциите, който предполага глоби по отношение на немските компании, които работят с Русия.

В частност, американският закон, който трябва да мине през одобрението на Конгреса на САЩ и да се подпише от президента Тръмп, представлява залаха за немските компании, които си сътрудничат с Газпром в изграждането на газопровода Северен поток-2.

“Да се внесе законопроектът и да се каже: дайте сега да принудим европейците да се откажат руския газ, за да можем максимално скъпо да продаваме американския газ – всичко това ние го считаме за абсолютно неприемливо”, заяви Габриел.

Главните теми на визитата на Габриел в Русия станаха кризата в Украйна и войната в Сирия, в която Русия подкрепя сирийския президент Башар Асад.

Габриел отбеляза ,че “понастоящем има някакво сътрудничество между САЩ и Русия в южна Сирия, а това е признак на надежда”.

“Надяваме се, че в бъдеще това ще укрепва и най-накрая ще започнем политическия процес, в резултат на който господин Асад точно вече няма да е президент”, подчерта Габриел.

На пресконференцията, както добавя изданието, между Габриел и външния министър на Русия Сергей Лавров, е имало словесна престрелка.

Докато Лавров е нарекъл чиста измислица изявлението на Вашингтон за употребата от сирийските войски на химическо оръжие, Габриел е заявил,че счита Асад за “военен престъпник”.

Габриел обвинил Лавров в това,че той представя асадовското правителство като “миролюбив режим”, предава изданието.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;