Токийският окръжен съд започва днес гледането на дело за небрежност срещу трима шефове на компанията оператор на атомна централа «Фукушима» — ТЕПКО — след ядреното бедствие през 2011 г. предадоха световните агенции.
Делото е първото, от което се очаква да установи дали от компанията може да се търси наказателна отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.
След като централата понесе тежки поражения от опустошително земетресение и породено от него цунами, радиацията се разпространи в околните общини. Шест години след катастрофата някои райони все още са необитаеми.
Процесът е срещу бившия президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама бивши вице-президенти — Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.), посочва Франс прес.
Прокурорите закриха случая, но по-късно тримата бяха подведени под отговорност след иск на граждански инициативен комитет.
В началото на дебатите тримата бивши ръководители заявиха, че са невинни, тъй като е било невъзможно да се предвиди подобна катастрофа, и наред с това се извиниха, съобщават японски медии.
Тези трима души със сигурност не са единствените отговорни, но е изключително важно те да кажат каква роля са изиграли, заяви Хасийо Такада от «Грийнпийс Япония».
Кой е отговорен, какъв низ от факти е довел до тази катастрофа и досега не е ясно, а ако не питаме кой е отговорен, има опасност тази трагедия да се повтори, каза Рюико Муто, председателка на гражданския комитет. Животът на много хора беше съсипан и искам обвиняемите да знаят за гнева и болката им, добави тя.
При операциите за спешна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души, а други 13 (военни и служители на ТЕПКО) бяха ранени.
Властите твърдят, че нито един от смъртните случаи не се дължи пряко на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ «Фукушима-1». Те обаче признават официално смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация/БТА

Тагове: ; ; ; ;