Майкл Флинн. Архивное фото
твърди, че хакерите, у които се е оказала електронната кореспонденция на Хилъри Клинтън, вероятно са търсили посредник, за да предаде той информацията на Майкъл Флин, бивш съветник на президента Доналд Тръмп.
Президент США Дональд Трамп в Овальном кабинете Белого дома
Изданието, позовавайки се на източници, близки до разследването на делото за «руската намеса», съобщава, че информацията е била част от докладите на неназовани спецслужби.
Според изданието, споменатият посредник може би е републиканецът-ентусиаст Питър Смит, който извършвал независимо разследване по повод 33-те хиляди писма, които Клинтън е изтрила от своя частен сървър.
Смит считал, че всъщност тази кореспонденция се е оказала в ръцете на хакерите, макар официалните лица в САЩ да заявяват, че няма никакви доказателства за разбиването на личната поща на Клинтън.
Бывший директор ФБР США Джеймс Коми. Архивное фото
Вестникът съобщава, че Флин вероятно е бил съпричастен към търсенето на унищожената поща на Клинтън, макар за това да няма никакви доказателства, освен някои косвени намеци в писмата и изявленията на Смит.

В началото на май Смит заяви за изданието, че хакерите са му изпратили принадлежащата на Клинтън кореспонденция, но той не е бил сигурен в истинността й и е посъветвал писмата да се изпратят на  Wikileaks.

Според него, той е открил пет хакерски групировки, които са заявявали, че разполагат с кореспонденцията на Клинтън, при това две от тях уж били руски, макар никакви конкретни доказателства за съпричастност на Русия да не се цитират.
Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе, 25 мая 2017
Флин и Белият дом отказаха да коментират материала на изданието. Самият Смит почина на 14 май на възраст 81 г, по-малко от две седмици след разговора с журналистите.
Флин бе принуден да подаде оставка в резултат на вълната от обвинения за връзки с Русия, в частност, за разговора с посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк.

В Конгреса на САЩ в момента се извършват независими разследвания по повод «намесата на Русия» в изборите за президент на САЩ, в които победи Тръмп.

Аналогично разследване води също ФБР.

В конгреса бяха проведени цяла поредица от гръмки слушания за «руската намеса», но участващите в слушанията разузнавачи не предоставиха никакви доказателства, позовавайки се на секретността на информацията.

Дональд Трамп. Архивное фото
В американските СМИ също постоянно се появяват съобщения, позовани на неназовани източници, за контакти на членове на предизборния щаб на Тръмп с руски чиновници и бизнесмени.

Президентът на Русия Владимир Путин, говорейки за обвиненията, заяви, че в публикуваните данни няма нищо, което да представлява интерес за Русия, а истерията се нагнетява, за да се отклони вниманието от тяхното съдържание.

Коментирайки изявленията на Хилъри Клинтън за някаква намеса на Русия в предизборната кампания, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече обвиненията по адрес на Москва «абсолютно голословни».
Петя Паликрушева за News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;