Само за тази една седмица отново беше извършена поредна крупна кибер-атака, която засегна компании и организации по целия свят.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сериозно се замисли върху провъзгласяването на » взаимно положение на на отбраната».

 

 

Последните » рекетьорски» кибер-атаки бяха признати в целия свят за втората вълна атаки
«WannaCry», поразили през май 200 000 интернет-потребители в повече от 150 страни.

В тази връзка, ръководството на НАТО е готово да обяви » взаимно положение за отбрана», соглъсно 5 член. Генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че » кибер-атаката от май и тази извършена тази седмица, само подчертават важността от укрепянето на нашата кибер-защита, което и правим.»

Министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герасченко, веднага започна да обвинява в атаката разбира се, Русия, заявявайки, че » атаката е организирана от руски спецслужби и целта е украински компании, защото това е единия от елементите на хибридната война».

Разбира се, че от началото на извършения държавен преврат в Украйна, новата власт дошла след него с всички сили се старае йда угоди на НАТО в антируската истерия.

Но въпросната атака засегна и крупни руски компании, такива като нефтения гигант » Рсонефт»,  Evraz. Тоест, едва ли Русия би си причинила подобна глупост.

И даже Reuters отбелязват, че вредоносното  програмно осигуряване (ПО) е получено от код под название » Вечно синьо» , изхождайки от което се предполага, че вредоносното ПО е било разработено от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и предоставено на не до там грамотни хакери в Украйна, а резултатът видяхме всички.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;