Лондон е готов да даде отпор на хакерските атаки с помощта не само на “ефективния арсенал” от кибероръжие, но и с обичайните видове въоръжение, включително авиацията.

Това предупреди министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън, предаде The Times.

 В отговор на хакерската атака Великобритания е готова да задейства своята авиация, сухопътните войски или кибероръжието.

Това заяви военният министър на страната Майкъл Фелън, съобщава The Times.

Лондон притежава собствен арсенал от цифрово въоръжение, което се използва срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Според Фелън, благодарение на високата ефекивност на това кибероръжие Обединеното Кралство е станало първият член на НАТО, който е предложил свои разработки за подкрерпа на оперциите на алианса.

По време на речта на конференцията по въпросите за сигурността, главата на отбранителното ведомство отбеляза , че техниката, която планира да закупи Великобритания – в това число изтребители F-35 и бронирани машини “Аякс” – показват готовността на страната да даде отпор на хакерите.

“Цената за интернет-атакате ще предизвика отговор на всяко място – във въздуха, земята, в морето или в киберпространството”, предупреди Фелън.

Изданието подчертава, че Великобритания подтиква НАТО към приравняване на хакерските атаки към обичайното въоръжено нападение.

В този случай агресията срещу един член се разглежда като агресия срещу целия военен блок.

 Според бившият директор на Центъра за правителствени връзки във Великобритания Робът Ханигън, днес интернет е станал “безплатен подарък” за терористите, хакерите и “пропадналите държави”, мечтаещи да навредят на Обединеното Кралство.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;