Руските власти са убедени, че САЩ искат да извършат “смяна на режима” в Русия, пише изданието, позовавайки се на разсекретен доклад от Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ.

Както отбелязва британското разузнавене, този документ напомня за студената война, когато се публикуваха цели серии от подбни доклади.

Докладът е попаднал в ръцете на агенция Associated Press.

Убедеността в това се подгрява от напрежението между двете страни и засилва конкуренцията между двамата бивши съперници в студената война, се отбелязва в статията.

В доклада се говори защо за “дълбоко и неизменно недоверие към усилията на САЩ за лансиране на демокрацията по целия свят”, както и към това, че Русия счита “американската кампания за натрапване на набор от глобални ценности над целия свят” за недопустима.

 “Кремъл е убеден в това, че САЩ изграждат фундамента за смяна на режима в Русия.

Тази убеденост се подкрепя от събитията в Украйна”, цитира изданието част от доклада.

Москва е разтревожена от това, че опитите на САЩ да натрапят набор от международни норми заплашват главно кремълската власт, защото дават зелена светлина на чуждестранната намеса във вътрешните работи на Русия.

Документът напомня за студената война и за тези времена, в коит разузнавателните служби пубилкуваха серия от доклади, в което се даваше характеристика на противопоставянето между двете свръхдържави.

Но всичко приключи през 1991 г., след разпадането на СССР, припомня изданието.

Напрежението между Москва и Вашингтон, отбелязва изданието, нарастваше постоянно през последните десет години.

Неотдавна отношенията станаха особено напрегнати, след като администрацията на Обама обвини руското правителство в опити да повлияе върху изиминалите президетски избори.

Президентът на Русия Путин отхвърля обвиненията за това, че неговото правителство по някакъв начин е съпричастно към хакерските атаки, оказали влияние върху хода на изборите, се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;