Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на Съвета за национална сигурност към Белия дом да състави списък на възможните отстъпки, който той би могъл да предложи в качеството им на “разменна монета” при срещата си с Путин, съобщава The Guardian.

Тази среща вероятно ще се проведе следващата седмица в Германия по време на срещата на G20, но на този етап не е ясно както точно има намерение да помоли американският президент президента на Русия, се казва в статията.

  Сътрудниците от Съвета за национална сигурност на САЩ са получили задачата да изработят за първата среща между двамата лидери темите, по които да се търгува, в това число връщането на двата дипломатически обекта, чието вземане от руснаците бе заповядано още от администрацията на Обама в отговор на “намесата на Кремъл в изборите през 2016 г”.

На този етап не е ясно за какво ще бъде помолен Путин, се отбелязва в статията.

Официалният представител в Съвета за национална сигурност на САЩ Майкъл Етън, говорейки за съобщението, подчертава, че на този етап няма никакви договорки за срещата между двамата лидери.

Но той не коментира молбата към сърудниците на съвета да изготвят списък за срещата между двамата лидери – в качеството им на разменна монета, пише изданието.

В Съвета за сигурност и Държавния департамент на САЩ са рязко против едностранните отстъпки пред Москва, за да се подобрят руско-американските отношения.

Освен това, в администрацията на Тръмп също има такива, които са против намаренията на американския лидер да проведе официална среща с Путин по време на срещата на G20.

Някои официални лица настояват срещата да се ограничи с кратка и неформална беседа по време на стартиращата в петък в Хамбург среща на G20.

Това е свързано с факта, че по отношение на Тръмп се води многостранно разследване по повод вероятните връзки на неговия предизборен щаб с Москва.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;