На американската администрация на този етап не й достига “стратегическо мислене”, за да може отрано да планира случващото се в Близкия Изток след окончателния разгром на ИДИЛ, счита екс-представителят на САЩ в ООН Джон Болтън.

В същото време Русия и Иран активно разпространяват влиянието си в региона.

Затова Тръмп трябва оперативно да преразгледа американската стратегия за пълната победа над съперниците, вместо да повтаря грешките на Обама, се подчертава в статията.

Време е Америка да разработи собствена стратегия за действия и отрано да подготви основните посоки на политиката си в Близкия Изток в периода, когато с ИДИЛ бъде приключено.

Вашингтон трябва ясно да осъзнава, че Русия и Иран преследват в региона собствени интереси, които съвсем не съвпадат с интересите на САЩ. Да осъзнае, че Ирак вече не е близък приятел, пише на страниците на The Wall Street Journal ветеранът на американската дипломация и екс-представител на САЩ в ООН Джон Болтън.

Сензационните заглавия, които публикуваха СМИ с драматични новини за Сирия, не бива да ни отклоняват вниманието от факта, че кампанията срещу ИДИЛ постепенно приближава до края си.

В същото време основните стратегически проблеми и до днес си остават нерешени, новата администрация на САЩ не трябва да изпуска това от погледа си, се подчертава в статията.

На фона на сблъсъка на интереси в Сирия нараства вероятността от пряка военна конфронтация между САЩ и Русия.

Но реалният проблем е в недостига на “стратегическо мислене” от страна на американците, които все още не мислят какво ще се случи в Близкия Изток след ИДИЛ, счита Болтън.

След окончателния разгром на ИДИЛ в региона ще се образува “политически вакуум”, който трябва с нещо да се запълни.

Администрацията на Тръмп, според автора, трябва да извърши “мъчителна преоценка” на ситуацията за ефективното използване на всички преимущества от победата над ИДИЛ, вместо да повтаря грешките на Обама.

САЩ трябва да спрат да оказват военна помощ на действащото правителство на Ирак или поне съществено да я съкратят, съветва Болтън.

Той пояснява, че фактически в Багдад в момента доминират “шиити, предани на Иран”, затова Ирак прилича на Източна Европа от края на 1940-те години, която “съветската анаконда” държи тогава в здрава хватка.

Разширяването на политическия и военен контрол на Багдад над райони, извоювани от ИДИЛ, фактически укрепва там влиянието на Иран, което по никакъв начин не съответства на интересите на САЩ, се отбелязва в статията.

В същото време иракските кюрди получиха независимост и вече са на ръба да провъзгласят това номинално, пише американският дипломат.

Те сега се сражават с ИДИЛ с надеждата да придобият своя единна държава Кюрдистан, но всички те по доста различен начин оценяват действията на САЩ, Турция и другите регионални сили.

Както и Западът да се отнася към политиката на Ердоган, но бойците от “промарксистката” Работническа партия на Кюрдистан представляват реална заплаха за териториалната цялост на Турция.

 Администрацията на Тръмп трябва ясно да оцени военната намеса на Русия, счита Болтън, защото именно в сирийския котел сега ще закипи конфронтация между американските и руските сили.

Русия активно се намесва в този конфликт, защото се стреми да помогне на своите съюзници – на Асад и на Иран, затова тя категорично се намира на “неправилната страна”, подчертава авторът.

Тръмп трябва да прояви ново мислене и да си постави ясната цел – да минимизира тези предимства, което вече успяха да отвоюват за себе си в Сирия Русия и Иран, призовава американският дипломат.

САЩ трябва да нивелират стремежа на Русия да възстанови своето присъствие и влияние в Близкия Изток, призовава Болтън.

И макар върху Тръмп да се сипят обвинения за неговите предполагаеми връзки с Русия, то явно някой е бил “в робство” на Москва – както и неговия предшественик Обама, се казва в статията.

В резултат Русия вече има нова база в Латакия, която руските военни активно използват в бойните си действия в небето над Сирия и дори могат “да диктуват” на американските самолети къде да летят и къде не…

Подобна намеса на Русия и здравият й съюз с Дамаск и Техеран сериозно заплашва интересите на САЩ, Израел и арабските приятели на Вашингтон, предупреждава американският дипломат.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.wsj.com/articles/america-needs-a-post-isis-strategy-1498688109

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;