…Черешката на тортата станаха изявленията на украинските политици в оправдание на «хибридния» закон (по-скоро бих го нарекла крив и противоречив), който трябва да помогне да Украйна да намери отговор на «хибридната» война в Донбас.

«Разбирате ли, ако бяхме написали, че Русия е окупатор и бяхме въвели военно положение, с това бихме обявили война на Русия.

А ние абсолютно не искаме нищо подобно — това искат редица украински политици-неонацисти и депутати, които твърдят, че лесно ще стигнат до Москва, макар техните колеги съвсем да не горят от желание да започнат пряк сблъсък с истинската руска армия, която, според Порошенко, украинската войска сдържа вече три години.

Официално там няма руска армия, а само окупатори, от които ние трябва да освободим нашата територия», отбелязва един от депутатите, които създаваха «хибридния закон».

Истинската причина за преименуването на АТО: Украйна продължава да иска оръжия от САЩ. Тя вече получава оръжие, но то е с малък калибър, докато Киев иска тежко въоръжение.

«Договорихме се със САЩ, те по принцип са готови да ни доставят оръжие. Казват ни:

«Как можем да ви изпратим Javelin, ако не водите антитерористична операция?», заяви депутатът от партията на Арсений Яценюк.

Объркаността на законопроекта и фактът, че военното положение ще бъде въведено само локално, трябва да създаде условията за предоставянето на американското оръжие, но да не постави под заплаха финансирането от страна на МВФ и да не предостави на Русия прекрасния casus belli.

Всеки, който има поне малко здрав разум, все по-ясно разбира, че руското нахлуване в Украйна — това е голяма мистификация: един от работилите над законопроекта депутати открито казва, че в Донбас няма руска армия, и че те не искат да създават легален повод за нейната поява.

Но ако в Донбас няма руска армия, тогава кой е «окупатор»?

Опълченците, 99 % от които са родени в Донбас?

Те са родени тук и защитават земята си.

Те не могат да нахлуят в собствената земя и да я окупират.

Това чудесно демонстрира цялата нелепост и дори ненормалност на дадения законопроект.

© AFP 2016, Volodymyr Shuvayev
На снимката: Украински военни в Донецка област

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;