Западните страни сами са си виновни за ръста на руското влияние на Балканите. Такова мнение изрази този четвъртък премиера на Сърбия, първи вице премиер и външен министър на страната  Ивица Дачич.

 

 

» Всички европейски страни седят едновременно на пет стола, първо гледат какво ще каже Америка, после Китай, Индия, Африка, ислямския свят, Латинска Америка.

Ние също не искаме да изгубим нито един наш приятел»,- заяви Дачич, отбелязвайки, че не приема претенциите на някои страни по повод нарастването на руското влияние в Балканския регион», — тъй като сами са си виновни.

 

 

» Попитах американската администрация, помнят ли кой е последния американски президент посетил Сърбия, има ли въобще живи хора, които да помнят това, аз самият се затруднявам да отговоря на този въпрос. Последният от премиерите на Великобритания, които са посетили Сърбия, беше Маргарет Тачер. Защо искаме да имаме » любов на разстояние», като знаем, че това не работи никъде, включително и в политиката,»- заяви Дачич.

 

По-рано сръбският външен министър изрази мнение, че ЕС изживява криза на идентичността, а целите на съществуването му преминават проверка. Дачич  отбеляза още, че редица принципи, на които се строи ЕС » не се съгласуват с измененията в международен план, които донесе  XXI век».

В същото време Дачич потвърди стратегическия стремеж на Сърбия да встъпи в ЕС.

 

На 29 юни в Народната скупщина ( парламента) на Сърбия протича извънредно заседание, в което депутатите трябва да утвърдят кандидатурата на новия премиер на страната Ана Бранбич и състава на кабинета.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;