След 20 години изграждане на суперсамолетоносачdана британския флот “Кралица Елизабет” най-накрая бе спуснат на вода, пише The Times.

Но се оказа, че новият кораб има проблеми със сигурността.

Както изясниха журналисти, компютрите на кораба са снабдени с оперативната система Windows XP, чийто собственици неотдавна станаха жертви на масирана международна кибератака.

Най-новият британски самолетоносач се оказа със стар софтуер, който бе подложен на масирана кибератака миналия месец, пише The Times.

 Според изданието, тези дни група журналисти е била поканени на екскурзия на кораба “Кралица Елизабет”, който струва ₤3 млрд. На компютрите те видели логото на операционната  система Windows XP, пусната в продажба преди 16 години.

Източник от Министерството на отбраната потвърди, че софтуерът на самолетоносача, чието изграждане отне почти 20 години, е добър за 2004 г., но в момента е крайно остарял.

“Само помислете за разликата между стационарен компютър от 2000 г. и съвременните образци”, заяви той.

Събеседникът на изданието отбелязва, че компютърното оборудване на кораба ще стане факт след като бъде построен неговият кораб-побратим “Принц Уелски”. Но според плана, това ще се случи не по-рано от 2026 г.

The Times припомня, че Windows XP се е оказал уязвим пред международния вирус WannaCry, който зарази около 300 хиляди компютри в 150 страни.

Microsoft спря производството му, което означава, че система за сигурност повече не се обновява.

“Крайно опасно е да се използва системата ХР при воденето на бойни действия”, счита Алън Удуърд, компютърен експерт от Университета Сурея.

“Защо са сложили стар софтуер на нов кораб, та този морски съд ще се ползва с десетилетия?”, недоумява той.

Независимо от това командващият самолетоносача Марк Делер твърди, че “Кралица Елизабет” е защитена от кибератаки по-добре, отколкото болшинството кораби.

Същото казва официалният представител на Министерството на отбраната на страната:

“Ние сме сигурни в поставената там система за сигурност”.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;