Американското министерство на вътрешната сигурност поиска от авиопревозвачите по света да засилят мерките за сигурност на международните полети към Съединените щати, за да не им бъде наложена пълна забрана за внасяне на електронни устройства в самолетите, съобщи Асошиейтед прес.
Спазването на новите правила може да доведе до отмяна на забраната за лаптопи и други големи електроники в пътническите салони, която бе въведена за авиокомпании, извършващи полети от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка до САЩ. По този начин може да се предотврати и обсъжданото включване на полетите от Европа до САЩ в забраната.
Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели обяви новите правила вчера в реч във Вашингтон. Те ще бъдат въвеждани постепенно и ще включват по-засилени проверки на пътниците и на багажа им за скрити експлозиви. Други мерки целят да намалят опасността от атентат, извършен от летищния персонал или служители на дадена авиокомпания, каза Кели, цитиран от Франс прес.
«Не си правете илюзии: нашите врагове постоянно опитват да намерят нови методи за прикриване на експлозиви, вербуване на вътрешни хора и отвличане на самолети», каза Кели, цитиран от ДПА.
«Сигурността е най-голямата ми грижа. Нашите врагове са адаптивни, такива трябва да бъдем и ние», заяви той.
Министърът допълни, че на авиокомпаниите, които не спазват или се забавят да приложат новите стандарти, ще бъде забранено да превозват електроники както в пътническия салон, така и в багажното отделение. Може дори да им бъде забранено да летят до САЩ.
Сегашната забрана, която засяга само чужди авиокомпании, извършващи директни полети до САЩ от 10 града, задължава пътниците да оставят лаптопите и таблетите си в чекирания багаж.
Новите правила ще се прилагат за около 180 чужди и базирани в САЩ авиокомпании, извършващи полети от 280 града в 105 страни. Дневно до САЩ има около 2000 международни полета/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;