Американските пилоти през юни три пъти са искали разрешение да свалят сирийски военни самолети, съобщи генералът от ВВС на САЩ Чарлз Коркоран за портала  Military.com.

Според него, летците са се позовавали на ситуация на самоотбрана.

«Опитваме се да занижим напрежението. Ние сме тук, за да се борим с ИДИЛ, но ще защитаваме нашите сили от тези, които са на страната на сирийския режим», коментира Коркоран.

По-рано, на 18 юни, в провинция Рака авиацията на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с ИДИЛ свали Су-22 на сирийските ВВС, заявявайки, че самолетът е хвърлял бомби по войската на опозицията.

На 20 юни коалицията свали безпилотен самолет иранско производство модел  Shahed-129.

Още един сирийски безпилотен самолет бе свален на 8 юни.

Действията на коалицията бяха разкритикувани от МВнР на Русия, а Министерството на отбраната ги нарече «военна агресия по отношение на Сирия».

 

Дамаск заяви, че Су-22 е участвал в операция срещу ИДИЛ, обвини САЩ и техните съюзници, че координират ударите си с терористите от ИДИЛ.

Коркоран не изключи, че подобни инциденти ще се случват все по-често, по силата на това, че ИДИЛ започва да губи позиции, а САЩ, силите на Дамаск и Москва започват да действат в едно и също въздушно пространство.

Той съобщи също, че при всички случаи, когато коалицията нанася удари по сирийските ВВС, «беззащитната авиация» — транспортните самолети и самолетите за зареждане с гориво — са напускали въздушното пространство, защото никога не е ясно как ще отговорят на това Сирия или Русия.

След инцидента със сваления сирийски Су-22 в Москва заявиха, че руските средства за ПВО в Сирия ще съпровождат всички въздушни обекти в зоната на действие на ВКС в качеството им на цели.

Коркоран потвърди, че руската ПВО проследява американските самолети.

Заедно с това, според него, контактите с Москва и Дамаск се поддържат на добро ниво.

Военните чувстват заплаха от ракетите «земя-въздух» от страна на руснаците или сирийците», заяви той.

Отношенията между страните генералът нарече «много топли и професионални».

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;