Изявление на Даниел Боестад, вицепрезидент в Sааb, ръководител на «Gripen» за ЦИЕ във връзка с разпространени неверни твърдения в медиите за изтребителите «Gripen»:

Sааb научи от публикации в медиите, че днес е била съставена временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, стартирана от министър-председателя Бойко Борисов през 2016 г. 


Пред българските медии бившият министър на отбраната Бойко Ноев направи редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения за изтребителя Gripen. 

(Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, бел.ред.)


Във връзка с това, Sааb заявява следното:


•Изтребителят Gripen C/D на шведската компания Sааb е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес.
•Не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре. Sааb има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за Gripen C/D, така и за Gripen E. 


•Saab има добре разработена и устойчива програма за производство на Gripen. В момента Sааb произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави, които активно разглеждат Gripen. 


•Gripen C/D и Gripen E в момента се предлагат на и активно се разглеждат от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. В действителност, интересът към Gripen никога не е бил толкова голям. 


•Една от причините толкова много държави да се интересуват от Gripen e процесът на замяна от военновъздушните им сили на 30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или Ф-16. 


•В България, Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. Sааb ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора. 


•Изтребителят Gripen e напълно съвместим с НАТО и е на въоръжение в държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Чешките и унгарските изтребители Gripen са изпълнили редица мисии по „Ер полисинг” над Балтийските държави и Исландия. По-рано този месец чешките изтребители Gripen C/D участваха с огромен успех в престижното бойно учение на НАТО „Тайгър”, което се проведе във Франция. 


•Доставките на изтребителите Gripen C/D за Чехия и Унгария бяха направени на базата на дългосрочни междуправителствени договори за финансов и оперативен лизинг.
Даниел Боестад,
Вицепрезидент в Сааб,
Ръководител за Gripen в ЦИЕ

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;