US търговски министър: Трябва да имаме договор за търговия между САЩ и ЕС

US търговски министър: Трябва да имаме договор за търговия между САЩ и ЕСАмериканският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че трябва да има споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС и германската канцлерка Ангела Меркел призова за подновяване на работата по подобно споразумение, предаде Асошиейтед прес.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговата страна се изтегля от споразумението на тихоокеанските страни, Транстихоокеанското партньорство (ТТП), но съдбата на предложеното търговско споразумение с ЕС не е толкова ясна. Неотдавна Меркел обеща да не се отказва от споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), припомня АП/
Рос заяви на конференция в Берлин, на която беше и Меркел, че при изтеглянето от ТТП, САЩ са взели съзнателно решение да не се отказват от ТТИП. Това показва склонността на Вашингтон към търговски преговори с Европа, подчерта той, говорейки по видеовръзка, след като отмени пътуването си до Берлин.

«За разлика от поведението на някои други държави, относително малкият брой търговски спорове между нашите страни е добро предзнаменование за приложимостта на всякакво подобно споразумение», добави Рос.

Той подчерта, че правителството на Тръмп не вижда особен смисъл да преговаря за договори, които няма да бъдат спазени.

«Ние вярваме, че в лицето на Европа имаме добри партньори, с които сме водили и продължаваме да водим продуктивни дискусии, които са от полза за всички ни».

Рос не уточни кога ще се проведат преговори за споразумението.
Говорейки след Рос, Меркел заяви, че «трябва да подновим работата по търговско споразумение между ЕС и САЩ». «Множеството възникващи проблеми могат да бъдат решени само от структурирани търговски преговори помежду ни», подчерта канцлерката/БТА

Коментари:

Зареждане ...