От Свищов започна пътят към свободата на България. Във военната история десантът на руската Дунавска армия при Свищов е вписан като образец на блестящо планирана и проведена операция. В семейната и родовата памет на града и общото ни национално съзнание това е моментът, в който съдбата въздава заслуженото на страдалците. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си на церемонията по повод 140 години от освобождението на град Свищов, съобщи прессекретариатът на президентството.

«27 юни е денят, в който свеждаме глави пред подвига на героите от армията на Царя Освободител, руския император Александър II, които през юни 1877г. донесоха свободата на един вече възроден духом народ, а преди тях се прекланяме пред подвига на априлци, епопеята на Ботевата чета и пепелищата на Батак, Клисура и Перущица», подчерта президентът Румен Радев. 

Държавният глава посочи, че още преди Освобождението, народът ни вече има своите културно-просветни институции и едни от първите са в Свищов, като градът има и своето светско училище. В този град са родени гениалният Алеко Константинов, великият европеец Иван Шишманов, ген. Пантелей Киселов и авторът на «Мила Родино» Цветан Радославов, припомни още президентът.

«На картата Свищов е на самата граница на България, но исторически той е в сърцевината на националния дух. От примера на вашите знаменити съграждани и днес почерпваме сили и достойнство, на тях дължим вечна признателност», подчерта още в словото си по повод 140-годишнината от освобождението на Свищов президентът Румен Радев/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;