“Независимо от различията в мащаба, формата на управление и историята двете наши държави, това са глобални държави — със световни интереси и влияние.

Светият престол е уникален в света със способността си да лансира собствен дневен ред.

Той има дипломатически отношения със 180 държави, най-напред само САЩ”.

Това са думи от доклада от 14 март 2013 г. на американското посолство във Ватикана до вицепрезидента Джо Байдън в навечерието на участието му в церемонията по встъпване в длъжност на Римския Папа Франциск.

Думите представят “най-малката държава в света и най-старата световна демокрация като равноправни държави”, пише американският кореспондент за италианската

La Stampa Паоло Мастролилли.

Вестникът е успял да получи по законен път доклада до Байдън, а също документи, които са били написани година по-късно по случай визитата на президента Обама във Ватикана.

В тях, според автора, откровено се описват допирните точки и разликите между САЩ и Светия престол, започвайки от стратегията за Сирия и завършвайки с подозренията по адрес на Америка относно финансирането на евангелските християни.

В каблограмите, изпратени веднага след избирането на Франциск, се говори за “много изненадани и нервни чиновници на Курията” във връзки с избора на Бергольо, съобщава журналистът.

“Администрацията на Обама имаше проблеми с Бенедикт, особено по “теми, касаещи живота”, сега тя се надява на ново отношение.

“Папата не само е на кръстопътя на Новия и Стария Свят, но той би могъл да се превърне в мост между консервативното и умереното крило на Църквата, цитира авторът доклада до Байдън.

По социалните въпроси той е ревностен консерватор, убеден противник на абортите, хомосексуалните бракове, контрацепцията.

В същото време той е дълбоко привързан към идеята за социална справедливост за благото на бедните, което е приоритет за по-либералното крило на Църквата и за йезуитите”.

Но дипломатите предупредили Байдън относно темите, които носят потенциално напрежение, пише журналистът.

“Много важен въпрос за Църквата в Латинска аАмерика – това е преминаването на милиони католици в групата на протестантите-евангелисти.

Често тези групи се базират в САЩ или получават оттам финансиране”, по такъв начин се предоставя храна за подозрения, че американските протестанти все още се опитват да разбият католицизма.

“Докладът подчертава, че Светият престол вижда във войната в Ирак през 2003 г- събитие, което е станало източник на нестабилност в Близкия Изток, която се приляла в “Арабската пролет” и ИДИЛ, довела до преследването на християни и тяхното бягство от региона.

“Свалените диктатури, които някога предоставяха умерена защита на християнските общности, бяха заменени с правителства, в които господстват ислямисти, или с такива, които са неспособни да гарантират сигурност, както в Ирак”.

След година, на 6 март 2014 -, се казва по-нататък в статията, американското посолство във Ватикана изпраща нов доклад, този път адресиран до президента Обама, за да подготви неговата среща с Папата.

“Независимо от многото революционни постъпки на Франциск, той не се стреми да промени църковната доктрина. По-скоро той пренася диалога от горещите социални теми към по-практичните въпроси от паскирски характер.

Той обяснява, че културните въпроси са засенчили основната роля на Църквата в помощ на бедните, болните и нуждаещите се”.

Обама иска да чуе именно това, надявайки се отново да изгради двустранни отношения на нова основа, в противовес на това, които по-късно ще се случи с избирането на Тръм, коментира журналистът.

В Доклада до Обама се казва също за уговорки с Папапа по сирийската стратегия, пише изданието.

“Под влиянието на местните епископи и патриарси Ватиканът често е настроен критично към подкрепата на опозицията, която включва ислямстки фундаменталисти, защото той счита, че те представляват сериозна опаснаст за  бъдещата демократична и многоконфесионалан Сирия”.

Но, прави изводите си авторът, Обама се е надявал да изгради нов съюз с Папата, поради нуждата от взаиморазбиране между две фигури, които са ориентири за световната общност.

“Господин президент, сред многото световни лидери Папа Франциск има най-много последователи в Туитър след вас, но той има най-много споделяния”, се казва в доклада на посолството до Обама.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.lastampa.it/2017/06/27/esteri/il-vaticano-come-noi-americani-potenza-globale-influenza-il-mondo-KkzxrkdO3xgtTvpbSnAlnM/pagina.html

Тагове: ; ; ; ; ;