След около 10 дена Тръмп и Путин ще се срещнат на събитието на G20 в Хамбург. Днес се публикува открито писмо до двамата президенти, подписано от четирима авторитетни фигури (от САЩ, Русия, Британия и Германия), което съдържа обикновени съвети”, пише Стефано Стефано, дипломат и бивш представител на Италия в ООН за La Stampa.

“Путин и Тръмп остават лидери на двете най-големи военни, ядрени държави в света. Управлението на такива огромни държави и арсенали – това е международна отговорност, която пряко касае Европа.

G20 е добър повод да им се напомни това”, пише изданието.

В небето над Балтийско море миналата седмица руският изтребител Су-27 прелетя на разстояние 1.5 м от крилото на американски самолет-разузнавач RC-135U, припомня авторът.

“Руските и американските пилоти са професионалисти. Провокират се взаимно, но на този етап се спират преди да се случи катастрофа.

Можем само да си представяме какво би се случило, ако тези криле се докоснат, а не просто да се приближат.

И не само в небето на Европа, където самолетите извършват патрулиране, но и над Сирия, където те действат в рамките на бойни операции”, отбелязва дипломатът.

Според автора, при липсата на такава самодисциплина, която беше налице в периода на студената война, “наклонената плоскост на противоречията и призивите, започвайки с Украйна и завършвайки с Близкия Изток, където непредсказуемите съюзници имат различни гледни точки, може да доведе до военен сблъсък между САЩ и Русия – до случайна война”, пише авторът.

Докато не е започнал пожарът, трябва да се подготвят пожарогасителите, призовава дипломатът.

Такава молба се съдържа в днешното открито писмо до президентите, допълва той.

Подписалите се, продължава Стафани, могат да се похвалят с голям опит в руско-американските отношения, трансатлантическите отоношения и в ядреното разоръжаване.

Това са Дес Барун – бивш министър на отбраната на Великобритания, Волфганг Ишингер – немски посланик във Вашингтон, Игор Иванов – галава на МВнР на Русия, американският сенатор Сам Нан – голям привърженик на ядреното разоръжаване.

Писмото моли президентите да предприемат следните стъпки:

  1. съвместно изявление, че “в ядрената война не може да има победител и тя не трябва да се провежда”
  2. нов координационен военен център НАТО-Русия за управление на кризи
  3. съвместна инициатива, която цели да се попречи на терористите да завладеят средства за масово унищожаване
  4. диалог за рисковете от информационните атаки върху системите за тревога и управление на ядреното оръжие.

“Това не е политическо писмо, това е послание, основано на здравия разум”, завършва авторът.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.lastampa.it/2017/06/27/esteri/come-evitare-una-guerra-accidentale-fra-russia-e-stati-uniti-F1tkTetYzhUg8ZMAqB0gcO/pagina.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;