Срочное заявление ЛНР по факту гибели военнослужащих в плену ВСУ

Диверсионната група от състава на Силите за специални операции към ВСУ на 24 юни проникна на територията на ЛНР в района на автотрасето Т-1303 Луганск.Лисичанск, известен като «Бахмутка» и извърши нападение над групи военнослужещи, единият е от подразделението за тилово обезпечение на народната милиция.

В резултат на инцидента двама военнослужещи от Народната милиция загинаха, четирима бяха пленени от киевските силоваци.

Имаше разследване с привличането на съдебно-медицински експерти и сътрудници на Прокуратурата, те откриха редица подробности около пленяването на военнослужещите от Народната милиция на Луганската народна република.

«На 26 юни в Стахановската съдебна медицина бе проведена експертиза на телата на двамата загинали военнослужещи.

При изследването тялото на единия от загиналите военни от НМ на ЛНР бяха установени следните телесни рани: множество кръвонасядания в главата, тялото и крайниците, счупени кости на лицевия скелет, счупване на лявото рамо, три рани на гърдите, 12 куршумени рани на тялото и крайниците», заяви съдебният експерт Дмитрий Маловичко.

При прегледа на тялото на втория загинал съдебните експерти установиха също редица телесни повреди — под формата на множество кръвонасядания в главата и туловището, счупване на ребро от двете страни, огнестрелна куршумна рана в корема и гръдната клека, а също огнестрелна куршумна рана в областта на главата.

«Всички рани са смъртоносни, хората са били измъчвани, по време на изтезанията са причинени всички тези телесни повреди», подчерта Маловичко.

Според представителя на Главната прокуратура, подобни действия явно доказват, че украинската страна не спазва нормите на международното право, в частност, в областта на правата на човека.

Украинската страна грубо нарушава правилата за водене на война, които са установени по целия свят.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;