Федералното управление по информационна сигурност на Германия смята, че мащабната кибератака е изхождала от територията на Украйна, става ясно от съобщение разпространено на 28 юни от ведомството.

 

 

 

» Източникът и главното направление на кибератаката, съдейки по всичко се пада към Украйна, въпреки че доведе до последствия от световен мащаб. Съгласно съобщенията вредоносното ПО ( програмно осигуряване) е било разпространено посредством функции за обновяване през широко популярната в Украйна отчетна програма MeDoc.

BSI смята този тезис за правдоподобен»- заявиха от ведомството.

 

От Германия отбелязаха, че вълната на атаките поразили информационните системи на много компании и организации по цял свят продължава.

 

» В отделни случаи нападението е довело до значителни последствия в областта на производството и сривове на критични бизнес-процеси на пострадалите предприятия»- съобщават немските експерти, добавяйки, че сред пострадалите има и немски компании.

 

 

«BSI е в контакт с тях, но предвид конфиденциалността ведомството не предоставя данни по тях»,- се казва в заявлението.

 

По-рано съветника на Антон Герасченко заяви, че кибератаката била организирана от спеслужбите на Русия, а друг украински политик заяви, че «руската кибератака» била отбита.

Докато става ясно, че «крадецът вика дръжте крадеца» в случая на Украйна.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;