По време на срещата с президента на Украйна Петро Порошенко френският лидер Еманюел Макрон подчерта, че неговата страна няма намерение да признава анексията на Крим, съобщи Europe 1. Лидерите на двете страни изразиха надежда за скорошно приключване на кризата в Донбас.

Порошенко призна, че разговорът с френския му колега му е добавил оптимизъм.

Франция не признава анексията на Крим, следва това да се повтори, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на съвместната пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко.

 Франция подкрепя суверенитета на Украйна и нейните признати граници, добави френският лидер.

По време на срещата си в Париж президентите на двете страни изразиха надеждата за скорошното приключване на украинската криза, съобщи Europe 1.

След няколко дена трябва да се състои поредната среща в нормандски формат, която ще включва Франция, Украйна, Русия и Германия.

В своето изявление Макрон изриза зарочарование, защото по-рано подобните срещи не са носили конкретни решения.

Президентът предложи страните-участнички в преговорите да направят списък на своите “предварителни условия”, които могат например да включват извеждането на войските от зоната на конфликта.

Както поясни Макрон, датата на срещата в нормандски формат ще бъде определена тези дни, защото срещата трябва да се проведе преди срещата на G20, която ще се проведе на 7-8 юли в Хамбург.

Според френския лидер, на минските споразумения трябва да се дадат още няколко месеца, а след това да се мисли над алтернативни решения.

След срещата Порошенко заяви, че чувства “много повече оптимизъм” относно регулирането на кризата.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.europe1.fr/international/macron-la-france-ne-reconnaitra-pas-lannexion-de-la-crimee-3372539

Тагове: ; ; ; ; ; ;