Президентът на Сирия Башар Асад посети авиобаза Хмеймим в провинция Латакия, където се базира авиационната група на ВКС на Русия.

Това съобщи агенция SANA.

Съобщава се, че президентът се е срещнал с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.

На летището е била организирана екскурзия за държавния глава.

По-рано Асад извърши молитва в чест на празника Ураза-байрам в джамията ан-Нури в град Хама.

Шефът на Генералния щаб на Русия се срещна с Башар Асад

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генералът от армията Валерий Герасимов се срещна с президента на Сирия Башар Асад на летище Хмеймим в провинция Латакия.

“По време на съвместната работа бяха обсъдени въпроси по координацията на действията на сирийските правителствени войски с подкрепата на авиацията на ВКС на Русия в борбата с ИДИЛ и “ан-Нусра” на територията на Сирия.

Бяха засегнати също въпросите за спазване режима на прекратяване на огъня в рамките на изпълнение на меморандума за създаването на зони за деескалация в Сирия”, цитира

РИА Новости съобщението от руското министерство.

Отбелязва се, че по време на екскурзията Асад се е запознал с руския изтребител Су-35, а също с други съвременни образци на въоръжение.

Международно летище „Басил Асад“ е гражданско летище в Латакия, Сирия.

Носи името на Басил Асад (1962-1994) — големия син на покойния президент Хафез Асад-голям брат на настоящия президент Башар Асад. Басил Асад е считан до смъртта му за вероятен наследник на политическите постове на баща му, но трагично загива край Дамаск в автокатастрофа.

Летището отстои на 2 километра от брега на Средиземно море, на 2 км североизточно от гр. Джебла и на около 15 км югоизточно от Латакия. Намира се на 48 метра надморска височина, пистата му за излитане и кацане е с дължина 2797 метра.

Използва се и за военен аеродрум. Край летището е разположена военновъздушна база, известна като Хмеймим / Хумеймим (Hmaymim / Humaymim) по името на близкото населено място.

От септември 2015 г. на аеродрума е дислоцирана Авиогрупата на ВВС на Русия, участваща във военната операция в Сирия. Според официалния представител на руското Министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков от базата всеки руски самолет достига до най-далечната точка на Сирия само за 30-40 минути

В първите три дни на операцията руската авиация приоритетно е ударила в северозападна Сирия села на заселили се преди почти 100 г. туркмени, напуснали болшевишка Русия, след като активно участвали в движението на басмачите. През последните години туркмените дадоха подслон и станаха база на избягали чеченци, присъединили се към ИД. Това илюстрира представата за виждането на руското командване при гарантиране на сигурността на авиобазата в Хмеймим още на нейните много далечни подстъпи.

В Хмеймим са съсредоточени не малко сили за сдържане, способни за активни действия. На първо място се разчита на батальонната тактическа група от морската пехота на 810-та отделна бригада на Черноморския флот. Тя е комплектована от кадрови военнослужещи с възможно най-висока подготовка. Броят им не се огласява, но се предполага, че това не е щатен батальон, а доста по-голямо подразделение с придадени му средства за усилване.

На въоръжение в бригадата в базовото разположение в Русия има БМП-2, БТР-82, артилерийски системи „Гвоздика” (122-мм самоходни гаубици), самоходните „Нона СВК” (120-мм), „Гиацинт” (152 мм). Не е известно кое е откарано в Сирия, но за броени часове необходимото може да бъде добавено.

Тагове: ; ; ; ; ; ;