СБУ

В Украйна е национален празник. След дълги, кървави и неуспешни усилия украинските военни успяха да хванат в лен руски военнослужещ.

Това съобщи ВВС, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната на Украйна. В мрежата са публикувани снимки на военната карта и паспорта на гражданина от Русия Виктр Агеев.

Но възникват въпросите:
КАКВО СЕ СЛУЧИ

Данните да непълни, защото картината на случилото се е трудно да се възстанови.

Според съобщенията, публикувани от украинската страна, на 24 юни около село Желобок е имало боен сблъсък между украинските военни от 93-та бригада на ВСУ и разузнавателната 4-та бригада от 2-ри корпус на Народната милиция на ЛНР. В резултат «в плен са попаднали 4 бойци от ЛНР, в това число 22-годишният гражданин на Русия Виктор Агеев».

След пленяването руският гражданин е бил предаден на Службите за сигурност на Украйна.

 

Като доказателство се показват снимки на паспорта и военния билет на Виктор Агеев.

Според данните от документите, Агеев през 2015-2016 г. е преминал на срочна служба в град Новочеркаск, Ростовска област.

През март 2017 г. е подписал договор и е останал да служи в армията.

 

Въпросите към тази версия на този етап ще ги пропуснем и ще разгледаме другата версия на страните — на отбранителното ведомство на ЛНР.

Според изявлението на неговия официален представител подполковник Андрей Марочко:

«На 24 юни украинска диверсионна група, която е проникнала на територията на ЛНР, е извършила нападение над група военнослужещи в тила, които снабдявали с храна личния състав.

В резултат на нападението двама военни били зверски убити.

Преди смъртта им те били жестоко измъквани. Огледа на телата показал наличието на над десет рани от нож…

Четирима други били, според Марочко, отвлечени и затворени в Службата за сигурност на Украйна, където върху тях били упражнени «нечовешки психологически и физически натиск», за да признаят, че са руски военни.

Представителят на Народната милиция изрично казва, че заловените са граждани на ЛНР.

Марочко казва също, че «неустановени лица звънят на похитените войници по телефона и ги сплашват, казвайки им, че техният единствен шанс да спасят близките си — е да преминат на територията на Украйна и публично да потвърдят, че са войници от руската армия».

ТУК СЪЩО ИМА ВЪПРОСИ

Първо. Село Желобок се намира в Славяносръбския район на ЛНР — т.е. не на подконтролна на Киев територия.

Киевските диверсанти са проникнали следователно в чуждата линия на съприкосновение, което по никакъв начин не се съгласува с каквито и да било Мински споразумения за примирие.

Второ. Какво е правил руският военен около Желобка? Там неотдавна е имало боеве. Може би под руски военен Киев разбира руски доброволец?

Трето. «Руските военнослужещи» на територията на народните републики явно се държат много странно — ходят с документите в джобовете си. Руските разузнавачи дори не вземат със себе си шофьорските си книжки..

Четвърто. Откъде в украинската армия знаят, че в дадения случай е можело да се залови руски военен?

Пето. Защо точно сега се завихря тази история, четири дена след инцидента?

Според Марочко, Луганск е правил всичко възможно, за да замени пленените момчета за украински пленници — а такива в Луганск има  твърде много.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;