На фона на войната с ИДИЛ в Сирия вече започна “междурегионалната борба за геополитическата подялба”, пише Die Zeit.

Главно тя се разгръща в източната част на страната, където се намират два газопровода, важни автомобилни магистрали, а също хидроелектростанции и плодородни територии, пояснява авторът на статията Андре Бьом.

Немският журалист счита, че главен противник на САЩ в тази борба е не Русия, а  Иран.

Въздушните удари по сирийските правителствени войски и бойците от “Хизбулла”, сваленият сирийски бомбардировач и иранските безпилотни самолети – за последните седмици от конфронтацията между американските военни и верните на Дамаск сили се учестиха, пише Die Zeit.

Някои считат, че това е открита борба за власт между Москва и Вашингтон, но всъщност по такъв начин САЩ се опитват да разрушат плановете на Техеран за създаването на сухопътен коридор от Иран чрез Ирак и Сирия към Средиземно море, твърди авторът на статията.

Американците се опитват да не допуснат това, но на този етап не знаят точно как, а “войнствената риторика и липсата на стратегия – това е опасна смес, особено в Сирия”, продължава изданието.

Войната в региона навлезе в третата си фаза.

Въоръженото въстание срещу режима на Асад не успя, макар в някои части от фронта все още да се водят сражения.

Мултинационелният лов на ИДИЛ продължава.

В същото време “междурегионалната  борба за геополитическата подялба на Сирия вече започна”, отбелязва авторът.

Главно тя се разгръща в източната част на страната, където има два газопровода, важни автомобилни магистрали, а също хидроелектростанции и плодородни територии.

Разделянето на страната е неизбежно, това вече се разбира от всички участници в конфликта, продължжава изданието

Руският план за създаването на зона за деескалация отразява ситуацията на земята.

С американска помощ и при условия за обезпечаването на контрол над въздушното пространство тези територии, които “и до днес се подлагат на бомбардировки от войските на Асад”, могат да се превърнат в истински зони за безопасност за гражданското население.

Според наличните данни, Москва е намекнала, че ще предостави на САЩ контролът над южните зони за деескалация, пише изданието.

Ако този сценарий се реализира, то Иран ще получи своя сухопътен коридор, а сирийските кюрди – автономен регион в североизточната част на страната, обяснява авторът.

Режимът на Асад ще си запази сирийското крайбрежие, а също контрола над крупните градове – Алепо, Хама, Хомс и Дамаск – и почти цялата територия между тях.

Като награда за помощта за правителствените войски “Хизбулла” ще получи участък земя на границата с Ливан.

На този етап не е ясно какво ще се случи с провинция Идлиб, където се намира опозицията и живеят стотици хиляди вътрешни бежанци.

ИДИЛ губи Рака, а също Мосул и отстъпва навътре в своите територии, придържайки се към тактиката на изпепелената земя.

Но ИДИЛ няма напълно да изгуби влиянието си.

Съдбата на ИДИЛ ще зависи от следното: ще успеят ли джихадистите отново да се представят за защитници на сунитите, какви мащаби и форма ще придобие шиитско-иранския курс на експанзия.

Важно е и следното: доколко добре останалите под контрола на опозицията региони ще бъда защитени от режима на Асад, завършва авторът.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-06/kriegsstrategie-syrien-usa-iran-russland

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;