Престижът на Съединените щати рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и голямо мнозинство от хората в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер, показва анкета на Изследователския център Пю, цитирана от Ройтерс.
Анкетата е извършена в 37 страни с участието на 40 444 души между 16 февруари и 8 май. Тя показва, че одобрението за САЩ в останалата част от света е спаднало от 64 процента в края на осемте години управление на Барак Обама до 49 на сто, пет месеца след влизането Тръмп в Белия дом.
Спадът е най-голям в някои от най-близките съюзници на САЩ, включително съседните им Канада и Мексико, и в европейски партньори като Германия и Испания.
При първите му пътувания в чужбина като президент в началото на юни, Тръмп бе топло посрещнат в Саудитска Арабия и Израел, но предизвика хладна реакция в европейските партньори на САЩ, с които имаше спорове за разходите в НАТО, климата и търговията.
Едва 30 на сто от мексиканците сега имат добро мнение за САЩ, в сравнение с 66 на сто в края на управлението на Обама. В Канада и Германия одобрението е спаднало с 22 на сто — до 43 и 35 процента съответно.
В много европейски страни рейтингът на САЩ се изразява в числа, близки до тези в края на президентството на Джордж Буш син, който бе твърде непопулярен заради нахлуването в Ирак през 2003 г.
Недоверието към Тръмп е най-силно в сравнение с отношението към останалите трима включени в анкетата световни лидери. Само 22 на сто от анкетираните имат доверие, че той действа правилно в световната политика. Доверието към Обама в подобна анкета е било 64 на сто.
В сегашната анкета руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин имат рейтинг на доверие 27 и 28 процента. Най-високо е доверието към германската канцлерка Ангела Меркел — 42 на сто. Най-ниско е доверието към Тръмп в Мексико — 5 процента, и в Испания — 7 на сто. Единствените две страни, в които рейтингът на Тръмп е по-висок от този на Обама, са Русия — с доверие, увеличено от 11 процента към Обама до 53 на сто за Тръмп — и Израел, където увеличението е със 7 пункта до 56 на сто.
Като цяло 75 процента от участниците в анкетата на Пю описват Тръмп като арогантен, 65 на сто го наричат нетолерантен и 62 процента — опасен. Според 55 на сто от анкетираните той е силен лидер.
Положителна е оценката за американците — 58 на сто от анкетираните имат добро мнение за тях, отбелязва Ройтерс/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;