Из изявлението на зам.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, напредена на извънредна пресконференция:

«Президентът Румен Paдeв e зaщитил peшeниeтo зa кyпyвaнe нa швeдcки изтpeбитeли.

Има съмнения за корупционни практики на най-високо ниво в държавата.

Например президентът Радев е решавал за избор на самолет за ВВС в полза на един производител, а е отстранен от конкурса друг.

Ще разследваме случая в посока на прозрачността, за която говори сам Радев и ако се установи нещо нередно, ще имаме пример за лоши практики на ниво президент.

Аз искам да благодаря на председателя на БСП Корнелия Нинова, които припознават в своята позиция нашата управленска програма.

Искам да благодаря и за заявената им политическа воля — която не чувахме през последните две години.

Думите на уважаваната госпожа Корнелия Нинова и упрекът й към господин Борисов, ще коментирам така — управленската ни програма ще намери своето решение и приложение в 4-годишния ни мандат.

А за това, което се твърди, че премиерът не се съобразява с парламентаризма, ще заявя: премиерът направи всичко възможно по председателството на ЕС Деница Златева да остане в сегашния парламент и госпожа Нинова да остане в председателството на парламента.

На уважаваната госпожа Корнелия Нинова и уважавания президент Радев — заявяваме, че България е парламентарна република и ние ще използваме всички методи борбата с корупцията да бъде на най-високото ниво в управлението на държавата.

Имаме политическо решение, съгласувано с председателя ни Бойко Борисов и коалиционните ни партньори за създаването на анкетна комисия за създаването на финансов ресурс за превъоръжаването на българската армия

Напълно е възможно да има висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво.

Май влизаме в схемата «Крадецът вика: Дръжте крадеца»…

Имаме вече достатъчно съмнения от медиите и публикациите, че президентът Радев е защитил решението за закупуването на шведски изтребители и то във време, когато нямаше решение на правителството.

Как се стигна до този извод?

И има ли информация, необработена и дисквалифицирала един от участниците служебно, а не по критериите на прозрачността?

Убеден съм, че ще имаме пълно съдействие на участниците в този процес и на заседанието на временната комисия, създадена по случая, ще се разбере истината за харченето на милиарди левове за превъоръжаването на българската армия.

Но във всички положения няма да допуснем заиграване със сигурността на страната. Защото до 2012 г. господин Радев имаше друга позиция. И как така изводът вече е съвсем различен?

ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение.

Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците

И само да напомня на БСП — политическа партия ГЕРБ не е участвала в приватизацията.

И ако това, което се декларира, ще бъде подплатено с дела, ние ще се радваме за това, което се говори за тях, защото ние отдавна сме заявили своята политическа подкрепа.

Затова благодарим на БСП за припознаването на секторните политики, които съм убеден, че ще очертаят стабилността на страната

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;