media

Френските издания през този почивни дни разказват за 4-серийния филм на американския режисьор Оливър Стоунн за Путин, който ще бъде излъчван по френския държавен канал  France 3 от понеделник. Путин събира комплиментите на френските зрители.

Говорейки за филма, френските журналисти използват думата «документален» само в кавички.

Кореспондентката на Libération в Москва Вероника Дорман отбелязва, че жанрът на филма е трудно да бъде определен: нещо между «субективно интервю и кинодиалог между събеседниците, съгласни почти по всички въпроси».
Ненапразно 4-серийният филм на Стоун в Русия беше показан в ефира на «Първи канал», а руските информационни агенции активно споделяха за него.

Въпросите на Стоун към Путин по-често са скрити комплименти и неговите субективни съждения, а понякога — и едното, и другото едновременно.

А понякога режисьорът изпада в крайности, с което изненадва събеседника си.

Стоун например твърди, че стратегията на САЩ е в това «да разруши руската икономика, да смени ръководството на страната и отново да подчини Русия».

На което Путин отговаря, че Вашингтон разглежда Русия като конкурент и призовава към диалог със САЩ.

«Путин на фона на Стоун изглежда като паметник на умереността и мъдростта», пише кореспондентът на  Le Monde в Киев Бенуа Виткин.

И това напълно съвпада с образа на «разумния и умерен баща на нацията», който е изграден от руските СМИ.

«Нещо между удовлетворение и изумление».

Путин позира, когато Стоун изброява неговите заслуги в областта на икономиката и го нарича «истински син на Русия», продължава журналистът.

Американският режисьор «без да противоречи и дори без да задава допълнителни въпроси позволява на Путин да обяснява, че СМИ в Русия са свободни, че хомосексуалистите по никакъв начин не го притесняват, че той, Путин, е усмирил олигарсите, че анексията на Крим не е незаконна», пише кореспондентът на Libération.

Във филма има само няколко твърди моменти, когато например Стоун пита Путин, не е ли дошло времето да напусне политиката, отбелязва авторът.

Но когато Путин зад кормилото на автомобила обяснява на събеседника си, че руските спецслужби работят само в рамките на закона, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други държави, в отговор последва само мълчание.

Когато президентът дълго разказва за рейдовете на руската авиация в Сирия, Стоун не пита, по какви цели се нанасят ударите, а само възкликва:

«Вие нанасяте удари седем дена в седмицата?! Уау»

Както отбелязва Le Monde, никой не твърди, че от Путин е лесно да се вземе интервю.

Но Оливър Стоун е настойчив само тогава, когато изразява безпокойството си за роботния ритъм на руския президент и неговото здравословно състояние.

«Архивните кадри се използват само, за да потвърдят аргументите на Путин, но никога — за да ги поставят под съмнение.

Епичната и меланхолична музика прави от руския държавен глава по-скоро приключенски, а не документален образ», отбелязва авторът.

Работата не е в това, че американският режисьор разбира руските реалности и импровизира. А в това, че той приема дискурса на Путин, не вижда причини да не вярва на думите на своя събеседник.

Самият режисьор твърди, че иска да покаже този Путин, когото Западът отказва да види — разумният и готов към преговори», продължава Вероника Дорман.

Стоун твърди, че негативният образ на руския президент е създаден от американските СМИ и от всички хора със «средновековни» възгледи, виждащи заплаха в Русия.

Във филма за Путин, както и в предишните филми за Едуард Сноудън и Фидел Кастро, Стоун изразява най-напред собственото си недоволство от политиката на САЩ.

Путин тук е само предлог.

Оливър Стоун всъщност е единственият главен герой на този филм, а неговата мишена е американският империализъм, завършва Бенуа Виткин.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;