Британският премиер Тереза Мей сключи днес споразумение с лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия за подкрепа на правителство на малцинството на британските консерватори, предадоха световните агенции.
Церемонията се състоя на Даунинг стрийт 10 в Лондон, където Мей прие по-рано днес лидерката на юнионистите Арлин Фостър.
Преди подписване на споразумението Мей и Фостър се ръкуваха пред камерите на медиите и се усмихнаха.
Консервативната партия на Тереза Мей спечели само 318 места в британския парламент на изборите на 8 юни. Юнионистите получиха 10 места от общо 650 места.
След подписването на споразумението лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър каза, че Северна Ирландия ще получи от Лондон допълнително финансиране в размер на 1 милиард британски лири за две години, предадоха световните агенции. Това допълнително финансиране е част от споразумението за подкрепа на кабинета на Мей.

Тези пари ще стимулират икономиката на Северна Ирландия и инвестициите в нови инфраструктури, както и инвестициите в бъдещето на нашето здравеопазване и образование, заяви Арлин Фостър.
Това споразумение ще позволи Великобритания да има стабилно правителство, допълни тя.
Британският премиер Тереза Мей заяви, че Демократичната юнионистка партия се е съгласила да подкрепи нейното правителство в такива гласувания в парламента като законите за бюджета, за национална сигурност и при всички гласувания на въпроси, свързани с Брекзит.

Тереза Мей каза, че споразумението с юнионистите дава ясно да се разбере, че Лондон продължава да се придържа към ангажиментите, установени в споразумението от Белфаст за уреждане на северноирландския конфликт и последвалите го споразумения. Тя добави, че новото правителство ще управлява в интерес на всички страни в Северна Ирландия.
В текста на споразумението, публикуван днес, се казва, че Демократичната юнионистка партия ще подкрепя правителството на Тереза Май по въпроси, свързани с излизането на страната от ЕС, по бюджетните въпроси, при всички вотове на доверие в парламента и по въпроси, свързани с изпълнение на правителствената програма. Но юнионистите няма да имат никаква роля в политическите разговори на британското правителство, свързани със Северна Ирландия.
Мей и Фостър освен това са постигнали съгласие, че Великобритания трябва да изпълни целите на НАТО за бюджетните разходи.
Допълнителните 1 милиарда лири ще бъдат отпуснати за две години на Северна Ирландия, ако до четвъртък в нея бъде постигнато споразумение за споделяне на властта, посочва Ройтерс.
Северна Ирландия е без правителство от януари и местните партии преговарят за нов кабинет, в който да споделят властта. Крайният срок за приключване на преговорите е този четвъртък.
От допълнителните 1 милиарда лири 400 милиона ще отидат за инфраструктурни проекти, 350  милиона за образованието и здравеопазването, 150 милиона за широколентов интернет, 100 милиона за социални проекти.
С предоставянето на допълнителните 1 милиард лири за Северна Ирландия общата финансова подкрепа на Лондон за тази британска провинция ще възлезе на 1,5 милиарда лири, посочва ТАСС.

По този повод първият министър на Уелс Карвин Джоунс каза, че условията на сделката между Лондон и Белфаст са възмутителни, предаде ТАСС.
  «Днешната сделка е директен опит да се запази един слаб премиер и едно нестабилно правителство. Миналата седмица ни казаха, че приоритет е укрепване на единството на Великобритания и заздравяване на социалните, икономическите и културните връзки между Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Възмутително е, че британският премиер счита, че може да осигури своето политическо бъдеще, като отпуска пари на Северна Ирландия и напълно игнорира останалата част на Великобритания», заяви Джоунс/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;