Управляващата Албанска социалистическа партия печели парламентарните избори, показват резултати от екзит пол, цитирани от световните агенции.
Според прогнозните данни социалистите на министър-председателя Еди Рама получават между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания — около 30 процента.
Гласуването беше продължено с един час заради ниска избирателна активност. По данни на ЦИК към момента на приключване на гласуването в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) избирателната активност е била около 45 процента — най-ниската от началото на века в Албания.
Според прогнозните резултати социалистите вероятно ще спечелят мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент. Това би позволило на Рама да следва своята програма без сегашния по-малък партньор в управляващата коалиция — Социалистическото движение за интеграция, което печели около 19 процента от гласовете.
Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.
Главният съперник на Рама — лидерът на демократите Лулзим Баша — възприе настроен срещу ЕС тон по време на кампанията, обвинявайки Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания.
Очаква се официалните резултати да бъдат обявени днес/БТА

Тагове: ; ; ;