Водещите ястреби-републиканци склоняват главата на Белия дом Тръмп да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, пише американското издание Politico.

От страна на Вашингтон би било безотговорно да се продължава спазването на точките от споразумението, когато единственият друг участник в него вече отдавна го е напуснал, заяви членът на палатата на представителети и глава на ключовия комитет по ядрените оръжия Майк Роджърс.

В Белия дом се разгарят ожесточени дебатиза вероятното излизане на САЩ от Договора с Русия за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действия, пише Politico.

През февруари тази година Москва беше обвинена в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. За първи път за “изпитанията на Русия на забранени ракети” съобщи администрацията на Обама през 2014 г., припомня американското издание.

Сега “водещите ястреби-републиканци” оказват натиск върху Белия дом и се опитват да “заставят Тръмп да започне разработката на нови ракети в отговор действията на Москва”, констатира Politico.

От наша гледна точка би било безотговорно да продължава спазването на договора, когато единственият друг негов участник отдавна го е напуснал, казва за изданието членът на палатата на представителите и глава на на ключовия комитет по ядреното въоръжаване Майк Роджърс.

На свой ред старши директорът по въоръженията към Съвета за национална сигурност Кристофър Форд вижда в забранените руски ракети растяща заплаха за САЩ и техните съюзници, отбелязва изданието.

“Трябва да направим нещо повече, за да не получава Русия преимущество в резултат на нарушаването на договора, призовава Форд.

Спаред сенатора-републиканец Том Котън, президентът на САЩ трябва каквото и да става да заяви за сериозните нарушения на Русия на договора, което ще се превърне в първа стъпка към излизането на Вашингтон от споразумението.

В същото време САЩ трябва да започнат разработването на подобни системи, подчертава Котън.

 

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.politico.com/story/2017/06/24/nuclear-arms-treaty-russia-trump-239923

Тагове: ; ;