Новият кръг от преговорите по уреждане на сирийската криза, който ще се състои в Астана на 4-5 юли, ще бъде посветен на концепцията за създаване на зони за деескалация, каза в Москва днес руският външен министър Сергей Лавров. За това са се договорили страните гаранти, които одобриха концепцията в предишния кръг от преговорите на 4 май, предаде ТАСС.
«Концепцията изисква детайлизация», посочи Лавров на пресконференция след разговор с външния министър на Етиопия Воркнех Гебейеху. В момента на равнище технически експерти се уточняват всички подробности, добави руският първи дипломат.
Лавров изрази надежда, че поредният кръг от преговорите в столицата на Казахстан ще окаже благотворно въздействие на общите усилия по уреждане на сирийската криза и ще помогне за преговорите, които след Астана трябва да продължат в Женева, където също е насрочен поредният кръг под егидата на ООН. Руският външен министър потвърди, че в Астана ще участват и представители на ООН, включително специалният представител за Сирия Стафан де Мистура. «Двата процеса вървят в синхронно русло», подчерта Лавров.
Той отбеляза, че се наблюдава значителен спад на насилието в някои райони на Сирия в резултат на обявяването на зони за деескалация.
В същото време Русия виждала признаци, че силите на коалицията, възглавявана от САЩ, проявяват щадящо отношение към групировката «Джебхат ан Нусра», която Москва смята за терористична. През последните дни са налице нови свидетелства, че те се опитват да предпазят «Джебхат ан Нусра» от удари, което е опасна игра и проява на двойни стандарти, посочи Лавров. Според него тези скрити задни мисли трябва да бъдат изоставени в името на безкомпромисната борба с тероризма/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;