Част от украинското въоръжение, предназначено за бойците от «АТО», всъщност попада в ръцете на други терористи — ИДИЛ.

Това сподели ръководителят на News Front Константин Книрик в своя блог, позовавайки се на резултати от журналистическо разследване на група български журналисти.

«Буквално днес група български журналисти ни съобщиха  резултатите от своето ново журналистическо разследване, в което се появиха много интересни факти, а най-интересните са за украинското оръжие от зоната «АТО», сподели Книрик.

Според него, на 11 юни около 23.30 ч. през украинския пункт «Порубное» към Черновицкият граничен отряд, в Украйна е навлязла колона от камиони със снаряди ОГ-15ВМ — 2100 броя.

«Този вид снаряди се използва с особена популярност сред бойците от ИДИЛ», уточни Книрик.

Той е предназначен за поразяването на живата сила на противника, срещу огневи средства с далекобойност до 1000 метра и за стрелба по групови цели — до 4500 метра.

«Товарът е бил адресиран до българската фирма «Акуис», а изпращач е било киевското предприятие с държавно участие  «Спецтехноэкспорт».

Според оценка на българските колеги общата стойност на товара е бил половин милион щатски долара», добави ръководителят на News Front.

Защо й е на България украинско оръжие, а още повече в подобно количество, къде отива това оръжие по-нататък и защо правителството на България по никакъв начин не коментира защо в страната влиза подобно въоръжение», задава въпросите си Книрик.

«Излиза, че високопоставените украински военни изписват снаряди и въоръжение от зоната АТО и доставят оръжие чрез България пряко на терористите?

Може би затова Пентагонът изпраща оръжие на Украйна, знаейки къде то ще попадне и на кого ще служи?», резюмира той.

 

 

Тагове: ; ; ; ;